Džeko otkrio ko mu je najteži protivnik i koja mu je najdraža utakmica

Radiosarajevo.ba
Džeko otkrio ko mu je najteži protivnik i koja mu je najdraža utakmica
Instagram / Edin Džeko
Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije BiH, otkrio je u intervjuu za oficijelnu stranicu Rome da je njegov idol bio ukrajinski napadač Andrey Shevchenko.

"Kada sam odrastao, moj idol bio je Shevchenko. Dosta sam gledao utakmice Serie A, jer je u to vrijeme to bila najbolja liga na svijetu i za mene je on bio najbolji napadač. Sjećam se njegovih igara za Milan, ali ga pamtim i kada je igrao za Dynamo Kiev. Sjećam se hat-tricka koji je postigao na Nou Campu protiv Barcelone", rekao je Džeko za službenu stranicu Rome.

Bh. reprezentativac kazao je da je tokom karijere igrao protiv mnogih sjajnih odbrambenih fudbalera, a da je najbolji, ako bi morao birati, Sergio Ramos iz Real Madrida.

"Igrao sam protiv njega nekoliko puta s Manchester Cityjem, Romom i reprezentacijom BiH. On je definitivno najbolji odbrambeni igrač s kojim sam se susreo", kaže Džeko.

Kapiten reprezentacije BiH je igrao u nekoliko vrhunskih evropskih klubova. S Wolfsburgom je osvojio naslov šampiona Njemačke, s Manchester Cityjem je bio na tronu u Engleskoj, a tokom tih godina na njega je najbolji dojam ostavio jedan saigrač.

"Teško je reći ko je najbolji fudbaler s kojim sam igrao. Imao sam zadovoljstvo igrati s jako mnogo kvalitetnih fudbalera, ali vjerovatno je najbolji David Silva. Nekada sam ga znao zvati 'mali čarobnjak', jer ima sjajnu tehniku, mogao je uzeti bilo kakvu loptu koju ste mu dodali, iskontrolirati je i proći dalje. Uvijek su nas oduševljavale njegove sposobnosti i tehnika", iskren je Džeko.

Za klupski portal otkrio je da je počeo igrati fudbal s deset godina u Željezničaru, po završetku rata u BiH. Za utakmicu koje se najradije sjeća odabrao je debi u dresu s državnim grbom 2007. godine na Koševu protiv Turske.

"U svom debiju za reprezentaciju bio sam u startnoj postavi. Gubili smo sa 1:2 i postigao sam gol u finišu prvog poluvremena za izjednačenje. Kasnije smo napravili potpuni preokret i slavili sa 3:2. Postigao sam prelijep gol u prvom nastupu za BiH i još smo pobijedili. To je vjerovatno utakmica koju nikada neću zaboraviti", zaključio je bh. napadač.

Džeki ove sezone ide sjajno u dresu Rome. Nakon 11 odigranih kola u Seriji A prvi je strijelac prvenstva s deset golova. U nedjelju Džeko će s kapitenskom trakom predvoditi bh. reprezentaciju u ogledu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji protiv Grčke. Utakmica u Atini za Džeku će biti 83. u dresu s državnim grbom. U dosadašnja 82 nastupa postigao je čak 49 golova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije