Najskuplji Bosanci i Hercegovci: Ovo je deset najvećih transfera Premijer lige

O. Kavazović
Najskuplji Bosanci i Hercegovci: Ovo je deset najvećih transfera Premijer lige
Foto: NK Olimpija / Luka Menalo

Transfer rok za klubove u Premijer ligi BiH završava do sredine februara, a kako igrači mijenjaju sredine, vrijedi se prisjetiti najvećih transfera iz elitnog razreda našeg nogometa.

Brojni igrači iz Premijer lige otišli su igrati za evropske klubove, od kapitena reprezentacije Edina Džeke do transfera Edina Višće u Basaksehir. 

U nastavku pročitajte deset najskupljih izlaznih transfera iz Premijer lige BiH.

10. Luka Menalo (NK Široki - Dinamo Zagreb) - 800 hiljada KM

Luka Menalo - undefined

Foto: NK Olimpija: Luka Menalo

Luka Menalo iznenadio je bh. javnost na turneji naše reprezentacije u SAD-u kada je svojim bravurama bacao na pod defanzivce Meksika i SAD-a. Luka, kao jedan od većih talenata bh. fudbala sada igra u Dinamo Zagrebu, u koji se vratio nakon posudbe u ljbljanskoj Olimpiji.

9. Anel Šabanadžović (FK Željezničar - AEK) - 900 hiljada KM

Anel Šabanadžović potpisao za AEK: Najveći transfer  u historiji FK Željezničar - undefined

Foto: aekfc.gr: Anel Šabanadžović potpisao za AEK: Najveći transfer  u historiji FK Željezničar

Sin legendarnog igrača Željezničara i Crvene Zvezde Refika Šabanadžovića je u sezoni 2018./19. prešao u AEK za 900 hiljada KM. AEK ga je u januaru 2019. godine poslao na posudbu u želju, a on se nakon posudbe vratio u grčki klub. Za AEK je u ovoj sezoni odigrao pet utakmica i zabilježio jednu asistenciju.

8. Elvir Koljić (FK Krupa - Universitatea Craiova) - 900 hiljada KM

Povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine koji je svoj debi upisao u januaru 2018. godine, iz Krupe na Vrbasu je za 900 hiljada KM prešao u Universitateu. Za svoj klub je u 20 nastupa zabilježio 13 pogodaka.

Elvir_Koljic_Krupa.jpg - undefined

FK Krupa: Elvir Kojić 

7. Darko Todorović (FK Sloboda - RB Salzburg) - 900 hiljada KM

Bek reprezentacije Bosne i Hercegovine je iz Slobode u Austriju prešao za 900 hiljada KM. U julu 2019. godine Salzburg ga je poslao na posudbu u Kiel do juna ove godine.

Darko Todorović - undefined

Foto: Fena: Darko Todorović

6. Amir Hadžiahmetović (FK Željezničar - Konyaspor) - 1 milion KM

U sezoni 2015/16 mladi Hadžiahmetović je sa Grbavice otišao u Konyaspor za milion KM. Defanzivni veznjak je u 70 ligaških nastupa za Konyaspor upisao 12 pogodaka uz tri asistencije.

Amir Hadžiahmetović (desno) u dresu Konyaspora - undefined

Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba : Amir Hadžiahmetović (desno) u dresu Konyaspora

5. Rijad Bajić (FK Željezničar - Konyaspor) - 1 milion KM

Rijad Bajić je iste sezone iz Željezničara prešao u Konyaspor za isti iznos kao i Hadžiahmetović. U 111 nastupa za Konyaspor postigao je 32 gola uz 10 asistencija. Konyaspor ga je nakon dvije sezone prodao u Udinese za 5.5 miliona eura.

Bajić: Ostaje u Turskoj - undefined

Foto:Facebook: Bajić: Ostaje u Turskoj

4. Semir Štilić (FK Željezničar - Lech Poznan) - 1,2 miliona KM

U sezoni 2008./09. Semir Štilić je napustio Grbavicu i pridružio se poljskoj ekipi za 1,2 miliona KM. Nakon igranja u Poljskoj, Ukrajini, Turskoj i Kipru, Semir se 2. augusta 2019. godine ponovo vratio na Grbavicu. U 11 nastupa za Želju upisao je 7 golova.

Povratak na Grbavicu: Semir Štilić potpisao za Željezničar  - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Povratak na Grbavicu: Semir Štilić potpisao za Željezničar

3. Said Husejinović (FK Sloboda - Werder) - 1,8 miliona KM

Najskuplji transfer Premijer lige čak sedam godina pripadao je Saidu Husejinoviću koji je iz Slobode prešao u Werder Bremen za 1,8 miliona KM. U Werderu se nije naigrao, pa je ekspresno poslan na posudbu u Kaiserslautern, a nakon isteka ugovora, 2012. godine se priključio Sarajevu s kojim je osvojio prvu duplu krunu. Iz Sarajeva je otišao put Dinama, a trenutno igra u Slobodi iz Tuzle.

Said Husejinović - undefined

Foto: EPA - EFE/ Radiosarajevo.ba: Said Husejinović

2. Nihad Mujakić (FK Sarajevo - Kortrijk) - 2,2 miliona KM

Jedan od najvećih talenata sa Koševa Nihad Mujakić je prošle sezone nakon osvojene duple krune iz Sarajeva prešao u Kortrijk za 2,2 miliona KM. Mladi defanzivac se nakon godine dana u Belgiji gdje je upisao jedan nastup pridružio Hajduku. U Splitu ostaje na posudbi do juna naredne godine.

Nihad Mujakić - undefined

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba: Nihad Mujakić

1. Gojko Cimirot (FK Sarajevo - PAOK) - 2,6 miliona KM

Veznjak Standard Liegea i naše reprezentacije je u ljeto 2015. godine za 2,6 miliona KM iz Sarajeva prešao u PAOK, što je i do danas najskuplji izlazni transfer u Premijer ligi. Nakon tri sezone i 53 nastupa, iz Grče je prešao u belgijski Standard iz Liegea za koji je u 56 nastupa upisao jedan gol i tri asistencije. Za prvu selekciju Zmajeva upisao je 22 nastupa.

Gojko Cimirot (desno) u duelu s Josipom Iličićem (EPA) - undefined

Gojko Cimirot (desno) u duelu s Josipom Iličićem

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije