Bivši predsjednik FK Sarajevo o situaciji na Koševu: 'Ovo što se dešava je za izučavanje'

1
A. Vatreš
Bivši predsjednik FK Sarajevo o situaciji na Koševu: 'Ovo što se dešava je za izučavanje'
Foto: FK Sarajevo / Edis Kusturica, Ilustracija

Teško da su navijači FK Sarajevo mogli zamisliti gori početak proljetnog dijela sezone. Njihov tim u pet odigranih utakmica nije slavio pobjedu, ostvarivši pritom tri vezana prvenstvena poraza.

Posljednji u nizu, onaj najteži, došao je od gradskog rivala Željezničara, koji je upalio alarme na Koševu. Stvari ne stoje dobro već duže vrijeme, jer se Sarajevo od dolaska novog investitora Ismira Mirvića (septembar 2021.) faktički nije pomjerilo iz mjesta. Rezultati su ispod svih očekivanja unatoč odličnoj organizaciji i velikim ulaganjima.

Nesrazmjer uloženog i dobijenog

Zbog čega je to tako i u čemu trenutno rukovodstvo FK Sarajevo griješi pitali smo bivšeg predsjednika kluba s Koševa Edisa Kusturicu (71).

Premijer liga BiH: Velika pobjeda FK Sarajevo, Francis Kyeremeh junak susreta

Premijer liga BiH: Velika pobjeda FK Sarajevo, Francis Kyeremeh junak susreta

"Očito je da sportski rezultat ne prati organizacijske stvari i ulaganja gospodina Mirvića. Već tri, četiri godine gledamo tu situaciju. Kontinuitet promjene igrača je prilično problematičan. Puno igrača prolazi kroz svaki transferni rok, što ukazuje na ne tako dobru sportsku i transfernu politiku", rekao je Kusturica za Radiosarajevo.ba i nastavio:

"Politika dovođenja igrača se u principu veže za način i stil igre koji definiše taj sportski dio kluba – trener, sportski direktor itd. Meni se čini da se tu malo luta, da se ne prilagođava profil igrača koji dolaze u klub načinu na koji Sarajevo treba da igra. Sarajevo u principu treba da igra napadački fudbal, i kod kuće i na strani. Ovo u zadnje vrijeme što smo gledali nije dobro, ne može niko da prepozna šta to Sarajevo igra. Mislim da je to jedan od najvećih problema – taj nesrazmjer uloženog i dobijenog".

Edis Kusturica

Istakao je da bi s obzirom na trenutni budžet klub morao imati rezultate.

"Kada smo bili šampioni 2015. godine, imali smo budžet od 2,5 miliona. Sad mislim da je budžet preko 10 miliona i to bi trebalo biti dovoljno za referentan rezultat. Mislim da i ovo olako mijenjanje trenera ne bi trebalo tako raditi, iako je i u moje vrijeme bilo sličnih situacija. Ali mi smo 'uboli', ti naši potezi su bili menadžerski opravdani. Ovdje se to nije poklopilo i čini mi se da su navijači s pravom isfrustrirani u svemu tome".

Mišljenja je Kusturica da unatoč svemu Mirvić nema loše namjere.

"Treba pružiti podršku Ismiru. Mislim da on želi uspjeh klubu, koliko ja vidim, ali očito da tu ima još stvari koje se moraju posložiti".

Sarajevski derbi: Katastrofa FK Sarajevo, FK Željezničar uništio gradskog rivala na Grbavici

Sarajevski derbi: Katastrofa FK Sarajevo, FK Željezničar uništio gradskog rivala na Grbavici

Mnogi zaboravljaju da je većinski vlasnik kluba uz Mirvića i Vincent Tan, čija uloga nije toliko transparentna i nemamo ga često priliku vidjeti u kontekstu povezivanja s klubom. Kusturica je bio dio uprave kada je malezijski biznismen došao u klub 2013. godine i vrlo dobro ga poznaje.

"Vincent Tan je jedna posebna priča. To je čovjek kojeg je ova ekipa na čelu sa mnom u prinicipu dovela u klub. Mi ga jako dobro znamo i znamo kako razmišlja, kakva je njegova vizija kluba... On je izuzetno opterećen čovjek sa svim biznisima koje ima. Njemu je Cardiff ipak brend broj jedan, vlasnik je Kortrijka, Los Angelesa... Pretpostavljam da te aktivnosti njemu odvlače pažnju da se koncetriše na klub onako kako bi mi htjeli", objasnio je Kusturica i nastavio:

Edis Kusturica i Vicent Tan

"On puno vjeruje ljudima kojima da određenu autorizaciju i ne petlja se puno u sportsku politiku. Meni se samo jednom upetljao, kada je rekao da dovedemo Leona Benku. Voli da je obaviješten, ali nema puno vremena da se konkretno uključi u aktivnost svakog kluba na čijem je on čelu. Mi smo njega uredno obavještavali na čemu se sve radi, tražili njegove saglasnosti, onda nam je kasnije poslao onog čuvenog Ken Chooa, koji se pojavio kao neka vrsta sportskog direktora". 

Do Tana i poslije Tana

Bez obzira što Tan više nije involviran u rad kluba kao ranije, Kusturica je naglasio kolika je zapravo njegova važnost u historiji kluba i koliko to navijači Sarajeva moraju cijeniti.

"Ne možemo mi sad očekivati da on voli Sarajevo više nego Cardiff. Mi treba da budemo zahvalni Tanu, on je prepoznao jednu dobru ideju. Bez obzira što smo se prijateljski rastali 2016. godine, ja ću uvijek reći da se historija Sarajeva mjeri do Tana i od Tana. Da nije bilo njega, nisam siguran šta bi se dešavalo sa Sarajevom, bez obzira na našu veliku želju i ljubav sa sačuvamo klub od stečaja. On je po meni jedna markantna figura i siguran sam da bi sutra kad bi došlo do nekih većih lomova on uvijek bio tu da interveniše".

Kusturica smatra da bi Sarajevo trebao voditi domaći trener, jer je klub sve veće uspjehe ostvario upravo u takvim slučajevima.

Sadašnja ekipa FK Sarajevo

"Sad je poprilično teško u ovoj situaciji pametovati i biti onaj general poslije bitke. Postoje stvari koje ja na mjestu gospodina Mirvića ne bih radio ovako, ali on sad ima tu ulogu većinskog vlasnika i pravo da ima svoju viziju. Vrlo interesantno je to da je sve velike uspjehe, titule, kupove, izlaske vani, Sarajevo ostvarilo s domaćim trenerima. Ne favorizujem nikog, ali mislim da naši treneri ipak bolje razumiju naš fudbal, uslove u kojima se on igra, ambijent, infrastrukturu, odnose, relacije... U tom pravcu bi trebalo razmišljati".

Naglasio je greške kluba u transfer politici i ponudio rješenje.

"Transfer politika mora biti mnogo konzistentnija. Ovo što Ibričić radi meni lično se ne sviđa. Puno igrača odlazi i dolazi. Ovih šest-sedam igrača kojima su zahvalili, po nekoj mojoj procjeni pasioniranog navijača, sad mogu da igraju umjesto ovih koji su dovedeni. Trebalo bi malo drugačije razmišljati. Sarajevo treba da angažuje maksimalno četiri, pet stranih igrača, koji su stvarno vrhunski i koje na kraju krajeva treba dobro i platiti. Vratit ću se na onaj period i spomenuti Benku, Delača, Jajala, Husejinovića... Ostalo popunjavati najboljim igračima iz BiH i našom Akademijom... Ja sad nešto ne vidim da je tako".

Trenutna situacija mnogima nije najjasnija, pa tako i Kusturici.

Simon Rožman nakon derbija: 'Sjest ćemo i vidjeti šta je najbolje za FK Sarajevo'

Simon Rožman nakon derbija: 'Sjest ćemo i vidjeti šta je najbolje za FK Sarajevo'

"Sarajevo uvijek mora biti gore, naročito na taj obim ulaganja, barem da se uvijek bori za titulu. Sve u svemu, jedna vrlo čudna situacija. Osjeti se da ima volje i želje da se napravi rezultat, ali rezultata nema. To je nešto što bi se moglo izučavati", dodao je Kusturica u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije