Bivši kapiten FK Sarajevo o borbi za spas bh. fudbala: 'Podržavam Mirvića, ovako više ne ide'

4
A. Vatreš
Bivši kapiten FK Sarajevo o borbi za spas bh. fudbala: 'Podržavam Mirvića, ovako više ne ide'
Foto: Facebook / Radiosarajevo.ba / Veldin Muharemović, Ilustracija

Nova sudijska krađa kojoj su svjedočili u minulom duelu Kupa Bosne i Hercegovine protiv FK Borac, potaknula je čelnike FK Sarajevo da konačno reaguju i krenu u 'bitku za spas bh. fudbala'.

Izrevoltirati skandaloznim odlukama glavnog arbitra Matea Muse, rukovodstvo, treneri i igrači bordo tima odlučilli su se povuči s terena, da bi dan poslije poduzeli konkretne mjere i najavili 'rat' Nogometnom savezu BiH.

Zajednički jezik

Odluku kluba s Koševa podržao je i njegov bivši kapiten Veldin Muharemović (39), koji je govorio za portal Radiosarajevo.ba.

Kevin Spacey negirao nove optužbe za seksualno uznemiravanje: "Sve je to bio dio njihovog plana"

Kevin Spacey negirao nove optužbe za seksualno uznemiravanje: "Sve je to bio dio njihovog plana"

"Ovo nije prvi put. Podržavam odluku da se nešto krene mijenjati u bh. fudbalu, jer je očigledno da stagniramo zadnjih nekoliko godina. Ne znam da li će ovaj potez pokrenuti neku lavinu i zajednički interes svih klubova u BiH, ali bi bilo dobro da hoće", rekao je Muharemović za Radiosarajevo.ba.

Podsjetio je Muharemović na primjer FK Velež, koji je nezadovoljan stanjem u Premijer ligi BiH ranije pokušavao oformiti Udruženje premijerligaša.

FK Sarajevo se oglasio nakon skandala na Koševu: Idemo u bitku za spas bh. fudbala

FK Sarajevo se oglasio nakon skandala na Koševu: Idemo u bitku za spas bh. fudbala

"Ne bih govorio o nekom 'ratu' između Saveza i klubova, više bih volio da se sjedne i nađe zajednički jezik, jer ovako očigledno ne ide. Jedne godine je bio Velež, evo sada je Sarajevo. Ako će svake godine biti neki drugi klub, čemu to vodi? Treba da se gleda taj neki sportski segment, da teren ostane teren, da se ne vode te neke zakulisne radnje o kojima se trenutno priča i zbog čega je u suštini najavljena borba. Svakako podržavam potez Ismira Mirvića. To je čovjek koji ima sredstva i otvoreno je rekao da je tu za pomoć, ne samo za FK Sarajevo, već i bh. fudbal".

Cijeli slučaj stavio je u drugi plan rezultate kluba, koji su ovog proljeća ispod svih očekivanja. Sarajevo sa Simonom Rožmanom na klupi nije uspjelo dobiti niti jednu od sedam odigranih utakmica, što je njegovu poziciju, kao i poziciju sportskog direktora Senijada Ibričića dovelo u pitanje.

Sarajevo - Borac

"Kad dođete u FK Sarajevo, pritisak je od najnižih struktura pa do igrača. Morate biti svjesni toga, da je svaka utakmica dokazivanje. Mislim da su oni (Rožman i Ibričić) bili svjesni kad su došli, da su izašli iz komfort zone iz Domžala, zato što žele izazove i što su spremni da podnesu pritisak. Relacija između rukovodstva, odnosno Mirvića i stručnog štaba treba da bude jedinstvena, ko god da je u klubu. Rezultati se svakako ne poklapaju s ambicijama kluba i to je nešto o čemu mora da odluči Uprava i Mirvić, čovjek koji drži klub".

Vrijeme kao ključ

Muharemović smatra kako je vrijeme ključ uspjeha i da bi se trebalo voditi tom logikom pri dovođenju trenera.

Oglasili se iz UNFKS nakon skandala na Koševu: 'Klub je opljačkan i napadnut sa svih strana'

Oglasili se iz UNFKS nakon skandala na Koševu: 'Klub je opljačkan i napadnut sa svih strana'

"Uvijek govorim o tom nekom strpljenju, da se pruži nekome više vremena da posloži te neke stvari. Mislim da je uvijek vrijeme to koje će donijeti rezultate. Finansijski i infrastrukturno Sarajevo je jedan od najboljih klubova. Imaju svoj kamp, Akademiju i s te strane su napravili ogroman projekat i profit", kazao je Muharemović i nastavio:

"Nekad se nekom poklope stvari, nekad ne. Bilo je trenera koji su imali ozbiljne fudbalske i trenerske karijere, al se nisu snašli. Tako isto i igrači. Ne idu baš stvari tako lako kad se uzme sve u obzir. Moje mišljenje je da bi trebalo da se napravi neki 'olimpijski projekat' dvije do četiri godine, da se da strpljenja za taj određeni sportski rezultat koji treba da dođe. Ne može ništa preko noći, vidjeli ste i u velikim klubovima gdje se dadnu milijarde pa ne dođe odmah do rezultat".

Ismir Mirvić

Mišljenja je Muharemović kako Mirviću trebaju ljudi koji bolje poznaju fudbal, ali mu je pružio podršku u vođenju kluba.

"Možda bi trebao da se okruži ljudima koji znaju sportski segment malo više, koji poznaju fudbal. Ali dobro je što imamo Mirvića koji je u ovakvim vremenima odlučio da ulaže baš u FK Sarajevo. Nadam se da će ostati dugo godina tu i da će se u dogledno vrijeme poklopiti i rezultati", dodao je Muharemović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije