Biti fudbalski sudija ravno je "Sizifovom poslu": Irfan Peljto otkriva sve "čari" ovog poziva

3
S. Grebović
Biti fudbalski sudija ravno je "Sizifovom poslu": Irfan Peljto otkriva sve "čari" ovog poziva
Foto: UEFA / Irfan Peljto

Posao fudbalskog sudije u BiH kao i na čitavom brdovitom Balkanu pa i u Evropi je sve samo ne lak. Ogroman pritisak kako igrača, tako i navijača za vrijeme utakmice, razne uvrede, te motrenje i najmanje greške sastavni je posao "djelitelja pravde" na zelenim travnjacima.

Psihička sprema jednako je važna kao i ona fizička. Greške se sudijama, jednostavno, ne praštaju.

Ukoliko vas zanima koliko zarađuju - glavni sudija za jednu odrađenu utakmicu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine inkasira iznos od 650 KM. Pomoćnici dobijaju po 500 KM, četvrti sudija 300 KM, dok dodatni pomoćnici imaju po stotinu KM manje.

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Složićemo se da su to pristojni iznosi za ovu vrstu posla u našoj zemlji, no te cifre su neuporedivo manje u odnosu na regionalne, a pogotovo evropske sudije.

Arbitri u susjednoj Hrvatskoj po utakmici zarađuju oko 730 KM, dok se posao sudije u Srbiji, što se tiče regiona, najviše isplati budući da nakon svakog odrađenog meča budu bogatiji za 900 KM.

Ispisana historija bh. fudbala: Peljto rutinski odradio posao u Istanbulu

Ispisana historija bh. fudbala: Peljto rutinski odradio posao u Istanbulu

Najbolje evropske lige su priča za sebe. Tako u engleskom Premiershipu njihova plata iznosi čak 1.500 funti (skoro 3500 KM) po utakmici s tim da i sudije imaju fiksnu platu po sezoni koja zavisi od njihovog iskustva.

U italijanskoj Seriji A glavne sudije budu plaćene sa 3.800 eura (oko 7500 KM), što je zaista i više nego odlična zarada.

Kada je u pitanju Liga prvaka, UEFA je napravila kategorizaciju sudija koje su podijeljenje u pet grupa u zavisnosti od njihovog kvaliteta.

Sudije iz takozvane "elitne grupe" po utakmici budu plaćene sa vrtoglavih 8.800 eura (više od 17.000 KM). Slijede tarife u iznosima od 5.700 eura, 2.600 eura, 1.750 eura te 880 eura.

A koliko je ovo zapravo težak i nezahvalan posao najbolje zna najbolji bh. arbitar Ifran Peljto.

On s pravom nosi ovaj epitet, a dokaz tome je i krovna kuća evropskog fudbala UEFA, koja je prepoznala njegov kvalitet i ukazala mu povjerenje na najvišem mogućem nivou – utakmicama Lige prvaka.

"Fizička i psihička priprema su uzajamno povezane, s tim da je prema mom mišljenju ova druga puno važnija. Zašto? Svi se možemo istrenirati da budemo spremni više ili manje, dok psihička zavisi isključivo od nas samih. Za nas sudije je najvažnije da nas ne savlada taj neki utisak koji na nas ostavlja atmosfera unutar i oko stadiona. Oči 30.000 ljudi su uprte u vas i isključivo od vaših odluka sve zavisi, čitav tok utakmice. Mislim da sam vam slikovito objasnio sa kakvim se mi pritiskom zapravo susrećemo", priča Peljto na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

NSBiH odredio sudiju za utakmicu finala Kupa između Borca i Sarajeva

NSBiH odredio sudiju za utakmicu finala Kupa između Borca i Sarajeva

Njegova sudijska karijera traje od 2015. godine i za to vrijeme sasvim sigurno da je osjetio sve dobre i loše "čari" bavljenja ovim poslom. Naš sagovornik opet se dotakao psihičkog dijela pripreme same utakmice.

"Morate uvijek biti spremni na pozitivne i negativne stvari koje nosi jedan fudbalski meč. Morate biti odlučni u svoje odluke, ma kakve one bile i što je najvažnije morate ostati imuni na svaki uzvik, psovku ili uvredu. Takve vas stvari, ukoliko se mislite ozbiljno baviti ovim poslom, jednostavno ne smiju doticati. Lično meni nikada nije bio problem nositi se sa tom vrstom pritiska, naprotiv, to me je motivisalo. Ako pokažete strah i ako dozvolite da vas on savlada, vi ste jednostavno gotovi", dodaje Peljto.

S obzirom na prirodu posla kojim se on bavi pomalo je nezahvalno pitati ga ima li možda svoj omiljeni klub u našoj zemlji ili na Starom kontinentu, no Peljto je bez okolišanja odgovorio i na to pitanje.

"Možda će vam zvučati čudno, ali ja ću reći kako u Bosni i Hercegovini navijam za isključivo jedan tim, a to je Vrbanjuša. Što se tiče evropskih klubova, tu zaista nemam svojih favorita. S obzirom da naš bh. sudijski fudbalski tim često sudi utakmice najvišeg ranga ne bi bilo fer da spominjem ime niti jednog kluba isključivo iz razloga da nas neko ne dovede u konekciju sa bilo kojim timom u Evropi. Diplomatski ću vam odgovoriti na ovo pitanje da navijam isključivo za dobar fudbal ili nogomet ma gdje on bio", poručuje najbolji bh. arbitar za kraj razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije