Bakir Tiro: Sergej, lice tvoje zemlje opet se crveni

6
Radiosarajevo.ba
Bakir Tiro: Sergej, lice tvoje zemlje opet se crveni
Arhiv / Sergej Barbarez

Bez premca. Bez presedana. Idol nacije!

Uzor djeci. Uzor bivšim saigračima. Kapiten - uz sve što epitet s trakom oko ruke nosi. Posebno zbog gesta u paklu beogradske ”Marakane” u jesen 2005. godine.

Piše: Bakir Tiro/Za Radiosarajevo.ba

Nesumnjivi ljubimac navijača.

Imala je ova zemlja i danas ima boljih igrača. Međutim, rijetke s njegovom karizmom, respektabilnim kultom ličnosti.

Korektan. Odmjeren. Pristojan. Ne želi publicitet. U pjesmi opjevan: ”Sergej, lice svoje zemlje”.

Ko je, da prostiš, Petev?

Samo zemlja (uređena) kao Bosna i Hercegovina može osporiti Sergeja Barbareza.

Da stvar bude gora, ako je knjiga već (bila) spala na dva slova prilikom biranja selektora fudbalske reprezentacije, prednost dati Bugarinu Ivaylu Petevu?!

Treneru strancu, i to bez zavidne biografije. Prednost u odnosu na vlastitu fudbalsku ikonu?! Ne onakvu koju je predsjednik zemlje poklonio šefu ruske diplomatije pa je ekspresno vratiše iz Moskve, jer je, vjerovatno, neko ”klepio” u Ukrajini.Šalu na stranu, nego kad smo kod Ukrajine, zar bi ikome palo na pamet da u konkurenciji Andriya Schevchenka za selektora bira neprovjerenog stranca?

Normalno ne - ni u konkurenciji domaće fudbalske veličine bez dana trenerskog staža.

Uz dužno poštovanje Bugarske, države koja je prva priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, čiji je Petev kratko bio neuspješan selektor, neka hvala. Stvarno nema potrebe. Ali?

Odluku o tome ko će biti selektor donosi 15 članova Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. Uz ogroman broj političara, da budemo iskreni, u ovdašnjoj javnosti najomraženija grupa ljudi na vlasti.

Ustvari, i njih gotovo svih 15 su političari ili produžena ruka politike. Jedan je čak blizak srodnik onog s ikonom. I baš on i njegovi ”istomišljenici” insistiraju na Bugarinu.

Čekajući ”bijeli dim”

Pridružili im se i koalicioni partneri iz političke utakmice pa imaju devet ”ruku”. Srećom, malo. Nedostaju im još dvije, u najboljem slučaju bude li glasanja u drugom krugu, jedna. Kontra njih okupljeni ”oko političkog Sarajeva”.

Barem je tako bilo tokom višesedmične drame.

Dakle, ukoliko ne bude preletača i na fudbalskom terenu, Bugarinu puno sreće na drugoj destinaciji.

Saga oko izbora selektora nastavlja se u narednim danima. Traje predugo. Vremena je premalo. Dok čekamo ”bijeli dim” iznad zgrade saveza, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo samo što nisu počele. Sa Fincima igramo za malo više od dva mjeseca.

Sergej, lice tvoje zemlje opet se crveni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije