Anketa | Pitali smo sudijske stručnjake da li je Ermin Sivac donio ispravne odluke na derbiju

0
A. Vatreš
Anketa | Pitali smo sudijske stručnjake da li je Ermin Sivac donio ispravne odluke na derbiju
Foto: Radiosarajevo.ba / Mesud Peljto, Salem Prolić, Ilustracija

Gradski derbi između Željezničara i Sarajeva, koji je odigran u sklopu 26. kola Premijer lige BiH na Grbavici, završen je bez golova (0:0), a obilježio ga je Ermin Sivac, arbitar iz Zenice, koji je podijelio čak tri crvena kartona.

Dva je uručio igračima domaćeg tima Ameru Hirošu (19') i Edinu Cocaliću (45+2'), a jedan gostujućem defanzivcu Slaviši Radoviću i to u tunelu na poluvremenu susreta.

Da li su odluke Sivca bili opravdane ili su dosuđene u korist jednog od rivala, pitali smo bivše sudijske stručnjake Mesuda Peljtu i Salema Prolića.

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

"Bio sam na utakmici i malo je teže s tribine vidjeti nego s TV-a. Generalno gledajući, sudija je imao izuzetno težak zadatak, s ozbirom da se Sarajevo bori za Europu, a Željezničar za opstanak. Prvi crveni karton Amera Hiroša je sto posto opravdan, jer je udario protivničkog igrača otvorenom šakom u predjelu lica. Tu nema priče i dvoumljena je li crveni ili nije", rekao je Peljto za Radiosarajevo.ba, a potom pojasnio situacije kod drugog i trećeg isključenja.

"Francis Kyeremeh je direktno išao prema golu. Edin Cocalić je bio zadnji igrač, svjesno ga je srušio i to je crveni karton. Treći crveni karton, odnosni prvi za Sarajevo, ne mogu komentarisati, ali poznavajući Slavišu Radovića, koji je vrlo eksplozivan igrač, ne mislim da ga je Sivac isključio bez razloga".

Sarajevski derbi: FK Željezničar i FK Sarajevo podijelili bodove, viđena isključenja

Sarajevski derbi: FK Željezničar i FK Sarajevo podijelili bodove, viđena isključenja

Peljto ni po pitanju ostalih odluka nije imao zamjerki na Sivca.

"Ništa se nije moglo zamjeriti. Mislim da je sasvim korektno odradio taj derbi. Teško je suditi derbi i pritom dati tri crvena kartona. To nije popularno, ali ne možete da ne dadnete ako su zasluženi. Onda bi sudija bio isključivi krivac", dodao je Peljto.

Slično mišljenje dijeli i Prolić, koji je na suđenje Sivca imao samo jednu zamjerku.

"Sve odluke Sivca koje sam ja vidio na terenu bile su ispravne. Nisam vidio ono na poluvremenu, ali treba mu vjerovati da je Radović nasrnuo na Semira Štilića. Jedino što je morao da više nadoknadi utakmicu, jer je bilo dosta prekida", kazao je Prolić za Radiosarajevo.ba.

FK Željezničar - FK Sarajevo

Kartoni su jasno uticali na krajnji ishod utakmice, ali Prolić za to ne krivi Sivca.

"Nije sudija kriv što je izrekao kartone, oni su bili ispravni. Iako je Željo čitavu utakmicu igrao s igračem manje, imao je dobru taktiku. Sarajevo ništa nije učinilo, a moralo je više", dodao je Prolić.

Svoj sud o odlukama Ermina Sivca možete dati i vi u anketi portala Radiosarajevo.ba.

/ Anketa

Da li je Ermin Sivac svojim odlukama uticao na ishod derbija između Željezničara i Sarajeva?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije