Anketa | Pitali smo bh. trenere šta misle o odluci da se Premijer liga BiH smanji na 10 klubova

1
A. Vatreš
Anketa | Pitali smo bh. trenere šta misle o odluci da se Premijer liga BiH smanji na 10 klubova
Foto: Facebook, Ilustracija / Pitali smo bh. trenere šta misle o odluci da se Premijer liga BiH smanji na 10 klubova

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je na sjednici Izvršnog odbora, koja je održana u ponedjeljak, 8. aprila, usvojio odluku da se Premijer liga BiH od sezone 2025/26 smanji na 10 klubova.

Da li je to ispravna odluka i hoće li ona doprinijeti kvalitetu prvenstva, pitali smo bh. trenere.

Šef stručnog štaba Sloge iz Doboja, Vlado Jagodić, apsolutno podržava ovaj potez.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

"To je odluka koja se podudara s mojim razmišljanjem još prije četiri-pet godina, jer smatram da treba iskristalisati kvalitet i infrastrukturu. Liga će time sigurno biti zanimljivija i kvalitetnija, što znači da će klubovi kada se plasiraju u Europu u domaćem prvenstvu imati sve jake utakmice. Iz tog razloga smatram da je odluka na mjestu", rekao je Jagodić za Radiosarajevo.ba.

Na ovoj sjednici je, između ostalog, donijeta odluka o vraćanju Superkupa, od sezone 2024/25, kada će na bh. terene doći i VAR.

Vlado Jagodić

Foto: Meridian Sport: Vlado Jagodić

"To su sve bitni segmenti za unaprjeđenje fudbala. Samo da se ne stane na tome, nego da se i dalje unaprjeđuje jer jedino tako i možemo izaći iz ovog svega. Ima mnogo negativnosti kojih se treba rješavati a na dobrobit kvaliteta, uslova za gledatelje, noćnih termina, TV prijenosa i svega ostalog", dodao je Jagodić.

Trener tuzlanske Slobode Zlatan Nalić poručio je da nema nikakvo iskustvo četverokružnog takmičenja i liga s 10 članova, te da stoga nije siguran kako će to sve funkcionisati.

Zvanično: Smanjuje se Premijer liga BiH, vraća se i Superkup

Zvanično: Smanjuje se Premijer liga BiH, vraća se i Superkup

"Kao argumenti za smanjenje lige navode se povećan kvalitet fudbala, poboljšana infrastruktura najvećeg ranga takmičenja i slično, što u suštini može imati logike jer je većina stadiona u BiH neuslovna. Međutim, kvalitet najvećih liga svijeta je osiguran s ligom od 18-20 klubova, dakle mnogobrojnost i raznovrsnost", istakao je Nalić za Radiosarajevo.ba i nastavio:

"Pitanje je koliko bi komercijalno i atraktivno bilo da npr. Sarajevo i Željezničar igraju svake druge ili treće sedmice jedni protiv drugih. Da li bi to i dalje bilo toliko atraktivno, posjećeno kao što je sada? Sve ima svoje prednosti i mane".

Zlatan Nalić

Foto: Tuzlanski.ba: Zlatan Nalić

"Zanima me da li će četverokružni sistem eventualno produžiti radni vijek trenera, gdje bi oni dobili malo više vremena da 'prave' posao i da li bi se u tom slučaju više ili manje tolerisali slabiji rezultati zbog 'povećanog kvaliteta' lige i da li bi se više vrednovali postignuti rezultati?", pita se Nalić i dodaje:

"Činjenica je da ništa ne garantuje pobjedu čak ni protiv malih klubova i da to ima svoju draž i daje razvoj igri. U cetverokužnom sistemu je možda kvalitet izvedbe jedne vrste igre bolji ali je raznovrsnost igre manja".

Odluku NSBiH komentarisao je i Milenko Bošnjaković, bivši trener Tuzla Cityja i Slobode.

"Apsolutno se slažem i podržavam odluku NSBiH. Mislim da će smanjenje lige na 10 klubova umnogome uticati na kvalitet. Profilisat će se klubovi koji mogu da se takmiče i neće se dešavati situacije da pojedini klubovi već na polusezoni ispadnu iz lige. Bit će jaki klubovi i puno veća konkurencija, kako u igračkom tako i u trenerskom pogledu. S druge strane, bit će i mnogo više derbija. To je fenomenalno i po pitanju publike", poručio je Bošnjaković za Radiosarajevo.ba.

Milenko Bošnjaković

Foto: Tuzlanski.ba: Milenko Bošnjaković

Trener golmana i legenda Željezničara, Adnan Gušo, mišljenja je kako bi liga trebala imati više klubova, kako bi što više ekipa dobilo šansu za promociju i takmičenje.

"Za mene lično je bolje da imamo 12 ekipa. Trebamo imati više ekipa s cijele teritorije BiH, od Bihaća do Trebinja, da se radi na promociji fudbala. Međutim, s 10 ekipa će biti sigurno kvalitetnija liga i bit će više kvalitetnih igrača u tim ekipama", rekao je Gušo.

Edis Mulalić

Foto: Novi Konjic: Edis Mulalić

Kontaktirali smo i trenera konjičkog Igmana Edisa Mulalića, koji je nakon saslušanog pitanja rekao da nema komentar na ovu odluku.

Uvažavajući glas javnosti i navijača svih klubova iz BiH, voljeli bismo čuti i vaše mišljenje vezano za ovu temu, te vas stoga pozivamo da glasate u anketi portala Radiosarajevo.ba.

/ Anketa

Podržavate li odluku NSBiH o smanjenju Premijer lige BiH na 10 klubova?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije