Anketa | Najbolji fudbalski golmani svih vremena: Od Yashina do Neuera - ko je "broj jedan"?

2
Radiosarajevo.ba
Anketa | Najbolji fudbalski golmani svih vremena: Od Yashina do Neuera - ko je "broj jedan"?
Foto: EPA - EFE / Facebook / Yashin, Buffon i Neuer

Golmanska pozicija je ona s najvećim pritiskom na fudbalskom terenu, ali i ona na kojoj se prave heroji.

Fudbalski golmani igraju ogromnu ulogu u timu svake sezone. Kao posljednja linija odbrane, njihove ključne intervencije, herojski potezi u posljednjim minutama i smirenost na golu mogu biti razlika između uspjeha i neuspjeha.

Igrač na terenu može napraviti grešku i proći nekažnjeno, a golman ne. Noseći nade i snove na svojim leđima, oni moraju pružiti najbolje izdanje svake sedmice.

Nijemci vratili putnicu iz BiH zbog propisa koji mnogi zanemaruju

Nijemci vratili putnicu iz BiH zbog propisa koji mnogi zanemaruju

Historija fudbala pamti neke nevjerovatne golmane koji su sami donosili pobjede svojim timovima. Oni su urezali svoja imena među najveće ikada u ovoj igri.

Odlučili smo izabrati 10 najboljih golmana svih vremena, uzimajući u obzir nekoliko faktora.  To su dugovječnost, dosljednost u vrhunskim izvedbama i nastupi u finalima/najvažnijim utakmicama.

Najskuplji golman u historiji pronašao novi klub: Evo gdje nastavlja karijeru

Najskuplji golman u historiji pronašao novi klub: Evo gdje nastavlja karijeru

Poredali smo ih po vremenu kada su igrali, a vi glasanjem u anketi u sklopu teksta odlučite ko zaslužuje epitet najboljeg među najboljim.

Lev Yashin (1950 – 1970)

Lev Yashin

Lev Yashin je vjerovatno najpoznatija figura u historiji kada su golmani u pitanju. Njegovo ime korišteno je za vrhunsku nagradu koju dodeljuje France Football, nazvanu Yashin Trophy. Osnovana 2019. godine, ova nagrada slavi najboljeg golmana svake godine - a korištenje Yashinovog imena naglašava koliko je bio izuzetan.

Nadimka "Crni pauk", ikona bivšeg Sovjetskog Saveza i Dinama iz Moskve ostaje jedini golman koji je osvojio Zlatnu loptu - dostignuće koje je postigao još 1963. godine.

Odigrao je 358 utakmica za Dinamo iz Moskve i 74 za Sovjetski Savez, čak je osvojio i Europsko prvenstvo 1960. godine.

Gordon Banks (1958 – 1977)

Gordon Banks

"Oh, kakva odbrana," jedna je od najupečatljivijih komentatorskih izjava u historiji sportskih medija. Gordon Banks je napravio tu odbranu 1970. godine, spriječivši legendarnog Pelea udarcem koji je bio teško shvatljiv golim okom. I danas ostaje jedna od najvećih odbrana svih vremena.

/ Anketa

Ko je najbolji fudbalski golman svih vremena?
Rezultati

Veći dio svoje igračke karijere proveo je u Leicesteru i Stokeu, osvojivši po jedan Liga kup s oba kluba. Ipak, njegovu ostavštinu najviše obilježava vrijeme provedeno u engleskoj reprezentaciji. Pomogao je "Tri lava" da osvoje Svjetsko prvenstvo 1966. godine, skupivši 73 nastupa za nacionalni tim, uključujući i onu legendarnu utakmicu protiv Brazila 1970. godine.

Dino Zoff (1961 – 1983)

Dino Zoff

Dino Zoff bio je stalni član timova Juventusa i Italije tokom 1970-ih godina. Njegovo najznačajnije postignuće je nesumnjivo trijumf na Svjetskom prvenstvu 1982. godine, gdje je predvodio reprezentaciju kao kapiten do slave.

Na klupskom nivou, bio je još uspešniji, osvojivši šest titula Serie A, kao i dva trofeja Coppa Italije i Kupa UEFA. Jedina stvar koju Zoff nije dodao svom rezimeu bila je Europska liga. Bio je drugoplasirani 1973. godine, kao i deset godina kasnije kada je Juventus izgubio od Hamburger SV-a.

Sepp Maier (1962 – 1980)

Sepp Maier

Sepp Maier je dugo godina bio rekorder po broju nastupa za Bayern Munchen (709 odigranih utakmica), sve donedavno, kada ga je prestigao Thomas Muller. Tokom svoje 18-godišnje karijere u južnoj Njemačkoj, Maier je osvojio četiri titule u Bundesligi, četiri DFB Pokala i, najvažnije, trio Europskih kupova. Ekscentrični golman bio je priznat za svoje individualne doprinose tri puta, osvojivši nagradu za njemačkog fudbalera godine 1975., 1977. i 1978. godine.

Ne samo da je Maier bio uspješan na klupskom nivou, već je bio i višestruki pobjednik velikih turnira sa Zapadnom Njemačkom. Osvojio je Europsko prvenstvo 1972. godine, a zatim je trijumfovao na Svjetskom prvenstvu samo dve godine kasnije.

Peter Schmeichel (1981 – 2003)

Peter Schmeichel

Peter Schmeichel se također naširoko smatra jednim od najboljih golmana svih vremena zbog svoje 22-godišnje karijere.

Bio je na golu kada je Danska šokirala svijet osvajanjem Europskog prvenstva 1992. godine, a zatim je potvrdio status najboljeg golmana na svijetu u Manchester Unitedu, gdje je imao izuzetno uspješnih osam godina. Napustio je klub nakon osvajanja triple krune u 1999. godini, ali uz svojih 121 nastup za Dansku i angažmane u Aston Vili i Manchester Cityju, Schmeichel ostaje jedan od najboljih golmana svih vremena.

Oliver Kahn (1987 – 2008)

Oliver Kahn

Oliver Kahn je jedan od najvećih golmana u historiji Njemačke, što potvrđuje njegovih 86 nastupa za reprezentaciju. Bio je lider Bayern Munchena i Njemačke i impozantna figura, koja je upućivala instrukcije odbrani ispred sebe.

Kahn je osvojio osam titula u Bundesligi s Bayernom, šest nejmačkih kupova i Ligu prvaka 2001. godine. Impresivno, Kahn je osvojio Zlatnu loptu na Svjetskom prvenstvu 2002. godine nakon što je proglašen najboljim igračem turnira, uprkos tome što je Njemačka izgubila od Ronalda i Brazila.

Gianluigi Buffon (1995 – 2023)

Gianluigi Buffon

Poznato je da je Gianluigi Buffon prošao cijelu svoju karijeru bez osvajanja Lige prvaka, Pokušavao je - i iznova pokušavao - ali je uvijek izostajao u ispunjavanju svoje glavne misije. I pored toga, i dalje je jedan od najvećih golmana svih vremena.

Tokom svoje karijere sa Juventusom i Parmom, osvojio je 10 titula Serie A i šest italijanskih kupova, što ističe njegovu dugovječnost u igri. Debitovao je 1995. godine i nije se povukao sve do 2023. godine, što pokriva 28 godina. Buffon je igrao ključnu ulogu u trijumfu Italije na Svjetskom prvenstvu 2006. godine.

Iker Casillas (1998 – 2020)

Iker Casillas

Ime Ikera Casillasa sinonim je za riječ "svjetska klasa" kada se razgovara o golmanima. Tokom svojih 16 godina u Real Madridu, upisao je izvanrednih 725 nastupa, osvajajući tri Lige prvaka i pet naslova La Lige.

Međutim, njegov rad u reprezentaciji Španije bio je još impresivniji. Casillas je bio u centru dominacije tima od 2008. do 2012. godine, osvajajući dva Europska prvenstva i jedno Svjetsko prvenstvo. Španac je pružao smirenost i povjerenje između stativa, što ga je učinilo voljenim među trenerima i saigračima. Njegova karijera završila je nakon što je doživio srčani udar dok je igrao za Porto, ali – srećom – potpuno se oporavio.

Petr Cech (1999 – 2019)

Petr Cech

Petr Cech se pamti kao jedan od najikoničnijih golmana engleske Premier lige. Teška povreda glave iz 2006. godine ostavila ga je sa slomljenom lobanjom, ali operacija i kasnije kaciga omogućili su mu da nastavi da brani. Povreda ga nije spriječila da svake sedmice bilježi vrhunske odbrane, vodeći Chelsea do stalnog uspjeha.

Branio je 494 utakmice za Chelsea, osvojivši 18 velikih trofeja s njim, uključujući četiri titule Premier lige. Čeh drži rekord za najviše cleen sheetova u historiji Premijer lige (202). Iako nije uvijek briljirao tokom svoje četiri godine u Arsenalu, njegov status kao jednog od najboljih golmana svoje generacije ostaje nepromijenjen.

Manuel Neuer (2004 - )

Manuel Neuer

Manuel Neuer je jedan od najkompletnijih golmana u modernoj eri. Istina je da je redefinisao suštinu uloge golmana, igrajući tokom cijele svoje karijere kao "libero golman". Izlaženje izvan 16 metara pokazalo se učinkovitom strategijom za njega, pomažući svom timu da diktira tempo utakmica.

Ovaj samouvjereni čuvar mreže zabilježio je više od 500 nastupa za Bayern Munchen. Nijedan golman u historiji njemačke Bundeslige nije zadržao više cleen sheetova od Neuera. Osvajanje Svjetskog prvenstva 2014. godine ostaje njegov najveći uspjeh, iako je također dva puta osvojio Ligu prvaka, 2013. i 2020. godine s Bayernom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije