FIFA uvodi pravilo koje će golmani prezirati u budućnosti

0
Radiosarajevo.ba
FIFA uvodi pravilo koje će golmani prezirati u budućnosti
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Ilustracija/ Golman

Međunarodni odbor nogometnih asocijacija (IFAB) je u dogovoru sa FIFA-om odustao od uvođenja plavog kartona u nogomet, ali sprema novo pravilo koje će se odnositi samo na golmane.

Plavi karton se trebao pokazivati za privremena isključenja prema kojem će igrači biti udaljeni s terena na 10 minuta ako počine prekršaj kako bi spriječili razvoj kontranapada ili pokažu neslaganje prema službenoj osobi utakmice.

IFAB je u dogovoru sa FIFA-om odustao od uvođenja tog pravila nakon što se pojavilo mnogo kontraargumenata, među kojima je ono najčešće bilo – šta ako golman dobije plavi karton?

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

IFAB se sada fokusirao na jedno pravilo koje već postoji, ali ga golmani 'zloupotrebljavaju' na svakoj utakmici.

Radi se o pravilu prema kojem golman ne smije držati loptu u ruci duže od šest sekundi, ali zaista rijetko viđamo da ga sudije poštuju i dosuđuju indirektne udarce za protivnika na mjestu gdje je golman napravio prekršaj pravila. Prema novom pravilu, golman će moći držati loptu u rukama osam umjesto šest sekundi, ali će sudija brojati sekunde.

Irfan Peljto sve bliži suđenju Svjetskog prvenstva

Irfan Peljto sve bliži suđenju Svjetskog prvenstva

Pri isteku tri sekunde sudija će biti dužan podići ruku i prstima odbrojavati posljednjih pet sekundi. Ukoliko golman ne ispusti loptu iz ruku, sudija će dosuditi loptu u korist protivničke ekipe, ali neće se raditi o indirektnom udarcu na mjestu gdje je golman napravio prekršaj pravila.

Naime, u slučaju da golman drži loptu u rukama duže od osam sekundi, protivnik će imati ubacivanje lopte iz auta u liniji s tačkom jedanaesterca ili korner, prenosi AMSport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije