Evropski sud pravde iznenadio odlukom: UEFA i FIFA kršile zakon, mora se dozvoliti Superliga

1
Radiosarajevo.ba
Evropski sud pravde iznenadio odlukom: UEFA i FIFA kršile zakon, mora se dozvoliti Superliga
Foto: EPA / FIFA

Evropski sud pravde donio je svoju presudu u kojoj su UEFA i FIFA kršile zakon zbog Superlige i sada će morati da paze na svoje dalje postupke. Ostaje da se vidi hoće li Barselona i Real nastaviti inicijativu za zatvoreno takmičenje bogatih. Sama Superliga se ekspresno oglasila.

Odluka ipak ne znači da će novo takmičenje i biti osnovano, ali je signal da klubovi koji su htjeli da se odmetnu neće biti kažnjeni. Real i Barselona su se najviše nadali ovakvom epilogu, sada imaju odriješene ruke da sanjaju i preduzimaju nove korake za pripremu terena za novo takmičenje koje će okupiti najbogatije.

Evropski sud u Luksemburgu presudio je da su FIFA i UEFA protuzakonito sprečavale klubove da osnuju Superligu, pošto to nije u skladu sa kontinentalnim pravom, a Superliga daje naznake da će svakako agitovati za svoju priču.

Evo šta piše u pismu Željke Cvijanović UN-u upućenom uz posredovanje ruske misije

Evo šta piše u pismu Željke Cvijanović UN-u upućenom uz posredovanje ruske misije

Odmah se javio Bernd Reichart, izvršni direktor kompanije A22, koja zastupa interese Superlige.

"Izvojevali smo pravo da se takmičimo. UEFA-inom monopolu došao je kraj. Fudbal je slobodan. Klubovi su sada oslobođeni prijetnji i slobodni da sami odlučuju o svojoj budućnosti. Navijačima predlažemo: Besplatno gledanje svih utakmica Superlige! Klubovima poručujemo: prihodi i troškovi solidarnosti bit će garantovani", napisao je.

Takođe, Bernd je najavio veliku konferenciju na kojoj će izneti novu ponudu za evropski klupski fudbal.

Podsjećamo, mnogi klubovi su se povukli, poput Bayerna i PSG-a, a engleski klubovi su odmah dobili "stop" sa državnog vrha - vlasti nisu dozvolile da se klubovi upuštaju u eksperimente.

"Dvije fudbalske organizacije su 'zloupotrebljavale dominantan položaj' kada su se obračunale sa konkurentskom ligom jer njihova pravila nisu bila transparentna, objektivna, nediskriminatorna i proporcionalna", dodao je sud.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije