Zmajevi izgubili od Poljske i stvorili sebi probleme. Odluka u posljednjem kolu protiv Mađarske

1
A. Sokolović
Zmajevi izgubili od Poljske i stvorili sebi probleme. Odluka u posljednjem kolu protiv Mađarske
Foto: EPA-EFE / Džanan Musa

Košarkaška selekcija Poljske je u ponedjeljak uvečer, 14. augusta, nadigrala Bosnu i Hercegovine i tako došla na korak od plasmana u polufinale pretkvalifikacija za Olimpijske igre.

Konačan rezultat je bio 85:76 za Poljsku.

Iako su Zmajevi večeras bili apsolutni favoriti, odigrali su jednu od najlošijih utakmica, i nakon pobjede nad Portugalom, pokvarili svoje šansu da ostvare jednu od prve dvije pozicije koje vode u polufinale.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Sada nam u srijedu, 16. augusta, treba pobjeda nad Mađarskom u zadnjem kolu, ali i trijumf Poljske nad Portugalom.  

Prvo poluvrijeme

Domaćin je u Gljivicama odlično igrao od prve minute. Punili su koš Zmajeva, a ako kažemo da su nakon 20 minuta ubacili 50 poena i imali prednost od 13 razlike - sve će biti jasno (50:37).

Zmajevi su se probudili tek sredinom druge dionice, ali nisu imali rješenja da zaustave nestvarnog Sokolowskog koji je za 20 minuta ubacio 19 poena.

Poljska je otvarila utakmicu s dvije vezane trojke (6:0), brzo je BiH povela zahvaljujui Nurkiću, ali to je bilo i jedino vodstvo Zmajeva.

Uživo iz Poljske sa borbe za Olimpijske igre: Bosna i Hercegovina - Poljska 76:85, FT

Uživo iz Poljske sa borbe za Olimpijske igre: Bosna i Hercegovina - Poljska 76:85, FT

Poljaci su imali čak 12 slobodnih bacanja u tom periodu igre, a nakon deset minuta vodili sa 27:19.

U nastavku je bilo bolje, ali nije išlo. Domaći tim je brzo stigao do dvocifrene prednosti (36:25). Onda je krenulo Zmajeve za podnošljivih (32:38). To je jedina bila situacija kada je naš tim ubacio 7 poena, domaćin - nijedan.

Na kraju su Musa i Atić smanjili na četiri razlike (36:40), ali potom je seriju nastavio Sokolowski i sa 10 poena odveo Poljsku na pauzu od 13 razlike (37:50).

Jusuf Nurkić
Foto: EPA-EFE: Jusuf Nurkić

Drugo poluvrijeme

U drugom poluvremenu, Poljaci su opet krenuli dobro. Poveli su brzo 13 poena razlike (42:55). I onda serija od 12:2. Došli smo na sjajnih 54:57. I onda ponovo "mrak". Poljaci postižu sedam uzastopnih poena i ponovo odlaze na 64:54.

Do kraja treće četvrtine nismo uspjeli se primaknuti na bolju distancu od 14 poena. Četvrtina je završila 55:70 - velikih 15 razlike.

Statistika nakon tri četvrtine sve govori
Foto: Printscreen: Statistika nakon tri četvrtine sve govori

U četvrtoj dionici, onoj posljednjoj, Poljska je brzuo potišla na rekornih 21 razlike (55:76). Tada više nije bilo povratka. 

U srijedu, 16. augusta, čeka nas odluka i duel protiv Mađarske. Treba nam pobjeda i da Portugal ne pobijedi Poljsku. Ako pobijedi onda se pravi mini-tabela, gdje BiH ima najmanje šansi s obzirom na to da su nas Poljaci nadigrali i doveli u tešku situaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije