FIBA prognozira: Zmajevi glavni favorit na turniru u Poljskoj!

0
Radiosarajevo.ba
FIBA prognozira: Zmajevi glavni favorit na turniru u Poljskoj!
Foto: KS BiH / Košarkaška reprezentacija BiH

Košarkaši Bosne i Hercegovine jutros su otputovali na olimpijski pretkvalifikacijski turniri u Poljskoj i Estoniji, što znači da je vrijeme za dugo očekivani Power Ranking, objavila je FIBA (Međunarodna košarkaška federacija).

Ono što je posebno interesantno za nas, FIBA u svom rangiranju osam selekcija, koje će se boriti za jedno mjesto koje vodi u odlučujuću fazu kvalifikacija za Olimpijske igre 2024. u francuskoj prijestonici Parizu, na prvo mjesto rangira upravo reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Evo kako FIBA vidi svih osam selekcija koje će u prvoj fazi igrati unutar dvije grupe, a potom kroz polufinale i finale odlučiti pobjednika koji će iduće godine, kroz glavnu rundu kvalifikacija, nastaviti put prema Parizu:

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

8. Portugal

Portugalska košarka raste i to je činjenica. Nakon slavnih 1990-ih u kojima su ekipe poput Benfice uspjele srušiti moćne klubove poput ruskog CSKA, uslijedilo je desetljeće i više pada.

Košarkaši Bosne i Hercegovine otputovali u Poljsku

Košarkaši Bosne i Hercegovine otputovali u Poljsku

Međutim, u posljednjih nekoliko sezona, nivo je ponovo počeo rasti.

Iako Neemias Queta, koji je potpisao NBA ugovor (Sacramento kings) nije dostupan, možda im igrači poput Travantea Williamsa i Rafe Lisboe mogu pomoći da udare jače nego što neki očekuju.

7. Mađarska

Gledajući starije zlatne godine, šteta je vidjeti kako se Mađarska u posljednje vrijeme pati u pogledu konkurentnosti na najjačoj košarkaškoj sceni.

Ne uspjevši se plasirati na Svjetsko prvenstvo u košarci još od 1968., zaključili su Evropsko prvenstvo 2022. na 23. mjestu, samo ispred Velike Britanije.

Bez glavne zvijezde Adama Hange, mogli bi se mučiti na pretkvalifikacijama za Olimpijske igre 2023., što sugerira njihov poraz u prijateljskom meču od 17 poena razlike od Estonije.

Međutim, možda Zoltan Perl i Benedek Varadi mogu izazvati brigu kod rivala.

Čeka li Košarkaški savez BiH suspenzija: Upitan i nastup na turniru za Olimpijadu

Čeka li Košarkaški savez BiH suspenzija: Upitan i nastup na turniru za Olimpijadu

6. Estonija

Pomama raste u Tallinnu kada vide svoje heroje kako izlaze na teren i ponovo se bore za neočekivani pothvat.

Uostalom, to je ono čemu je reprezentacija Jukke Toijale bila jako blizu na EuroBasketu 2022., kada su hiljade navijače bodrile reprezentaciju u italijanskom Milanu.

Domaćinstvo olimpijskog pretkvalifikacijskog turnira realno bi moglo rezultirati samo "pokušajem" više nego punim uspjehom, jer su Estonci bez nekoliko ključnih figura.

Estonija nije favorit, iako igra kod kuće. Kristian Kullamae, Kaspar Treier i Sander Raieste pokušat će izvući najbolje iz toga.

Jusuf Nurkić: 'Ovdje je cirkus, upitno je hoće li djeca htjeti da igraju za BiH'

Jusuf Nurkić: 'Ovdje je cirkus, upitno je hoće li djeca htjeti da igraju za BiH'

5. Sjeverna Makedonija

Nakon godina anonimnosti, pojačani MVP-om (najbolji igrač) regularne sezone Lige prvaka FIBA TJ Shortsom i sve boljim Nenadom Dimitrijevićem, Sjeverna Makedonija konačno može gledati s optimizmom na godine koje dolaze.

Istina, osvojiti prvo mjesto na olimpijskom pretkvalifikacijskom turniru bit će teško, ali nikad ne reci nikad.

4. Izrael

Ljeto 2023. bilo je sjajno u košarkaškom smislu za Izrael, osvojivši srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu do 20 godina, srušivši aktuelne prvake Špance.

Uoči olimpijskih pretkvalifikacija očekuje se da će ekipu Izraela predvoditi Yam Madar i Roman Sorkin. Prognozira se da bi sa Češkom mogli proći u polufinale turnira iz grupe A.

Dakle, da vidimo hoće li im se osvetiti za poraz na Eurobasketu 2022. u češkom Pragu.

Podrška Zmajevima: Legendarni Bogdan Tanjević posjetio trening košarkaša BiH

Podrška Zmajevima: Legendarni Bogdan Tanjević posjetio trening košarkaša BiH

3. Češka

S još jednim ili dva njihova ponajbolja igrača u rosteru, ova bi reprezentacija sigurno bila više na ovoj ljestvici.

Vojtech Hruban je nedavno objasnio na internet stranici Košarkaškog saveza Češke Republike:

"Dolazi do određene smjene generacija, a ciljanje na Olimpijske igre u ovom trenutku je vrlo visok cilj."

Hruban je vođa ove grupe, uz pomoć Martina Peterke i Tomasa Kyzlinka, tako da ako žele ponovo sanjati o tih pet šarenih olimpijskih krugova, on mora stupiti na scenu.

2. Poljska

Četvrto mjesto na Eurobasketu nije nešto što se može uzeti zdravo za gotovo. Kombinirano s devetim mjestom na Svjetskom prvenstvu 2019., dokazuje da selektor Poljske Igor Miličić može računati na vodeće košarkaše koji zajedno igraju prilično dugo razdoblje.

Na oba ta turnira nastupili su Mateusz Ponitka, AJ Slaughter, Aleksander Balcerowski i Michal Sokolowski. Oni će nositi crveno-bijeli dres i u Gliwicama. Njihovo iskustvo je veoma važno.

Košarkaši BiH saznali rivale u borbi za Eurobasket: Zmajevi u teškoj grupi sa starim znancima

Košarkaši BiH saznali rivale u borbi za Eurobasket: Zmajevi u teškoj grupi sa starim znancima

1. Bosna i Hercegovina

Nikada nisu bili na Svjetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama. Međutim, ako pogledamo na koliko se talenta Zmajevi mogu osloniti, lako je reći da budućnost izgleda više nego obećavajuće.

Uostalom, svaka druga grupa na EuroBasketu 2022., osim njihove, osigurala bi Bosni i Hercegovini prolaz u završnu fazu EP u njemačkom Berlinu.

Dodajte Luku Garzu snažnoj i dobro izgrađenoj jezgri koju predvode Džanan Musa i Jusuf Nurkić, imate favorita koji bi mogao osvojiti ulaznicu za olimpijske kvalifikacije sljedeće godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije