Zmajevi ne mogu bez drame: Sjajni Bosanci u finišu 'slomili' Portugalce i krenuli prema Olimpijadi

3
A. Sokolović
Zmajevi ne mogu bez drame: Sjajni Bosanci u finišu 'slomili' Portugalce i krenuli prema Olimpijadi
Foto: FIBA / Džanan Musa

Bosna i Hercegovina je pobjedom nad Portugalom otvorila kvalifikacije za Olimpijske igre.

Konačan rfezultat bio je 84:75 za Zmajeve.

Zmajevi su bili prije meča apsolutni favoriti, ali su nas Portugalci iznenadili - posebno u prvih 20 minuta.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Krenimo redom...

Prvo poluvrijeme

Užasno smo otvorili utakmicu u Gliwica Areni. Istina poveli smo 2:0 i to je bilo sve za prvih 10 minuta. U ovom dijelu susreta primili smo čak šest trojki, a da naši Zmajevi nisu postigli nijednu.

Uživo iz Poljske sa borbe za Olimpijske igre: Bosna i Hercegovina - Portugal 84:75, kraj - pobjeda

Uživo iz Poljske sa borbe za Olimpijske igre: Bosna i Hercegovina - Portugal 84:75, kraj - pobjeda

Portugalci su punili koš našeg tima, a posebno je bio dominantan Williams Travente, koji je trojkom za trojkom vodi Portugalce do plus sedam, osam poena.

OLnda su Zmajevi preko Garze uhvatili rezultatski priključak, došli na minus 3 (15:18), ali opet dvije trojke Portugalaca i na prvi odmor smo otišli sa minus 7 (17:24).

maleni navijač u dresu BiH i sa zastavom BiH
Foto: Printscreen: maleni navijač u dresu BiH i sa zastavom BiH

U drugoj četvrtini - opet loše. Portugalci lagano se snalaze u napadu, igraju čvrstu odbranu i odlaze na plus 10. U 15. minuti bilo je 33:23 za Portugal.

Sreća pa su brzo ušli u bonus. Selektor Adis Bećiragić je korisnim savjetima da ide lopta pod koš na Garzu, Musu, a izvana Gegić polako smanjivao razliku i na odmor se otišlo sa svega tri poena zaostaka. 37:40 za Portugal. Moglo je biti i bolje, ali ni ovaj rezultat nam se nije činio loš kada znamo šta su Zmajevi preživjeli.

Drugo poluvrijeme

U drugom poluvremenu konačno prava igra. Krenuli su Nurkić i Musa da pune koš Portugalaca i brzo došli do egala, a uskoro i odveli BiH na 48:44 (prvi put smo imali prednost od četiri poena razlike).

Musa i Nurkić su dominirali i lagano se odlijepili oid Portugalaca. Na kraju treće četvrtine rezultat je bio 58:54 za Bosnu i Hercegovinu.

Luka Garza
Foto: Printscreen: Luka Garza

Ubrzo smo imali plus 6 (60:54), pa su Portugalci prišli na 59:60, da bi Garza trojkom odveo Zmajeve na plus 4 (63:59), pa još jedna za 68:63.

U zadnji pet minuta smo ušli sa plus 5. Na kraju je proradio Musa, pa Nurkić i otišli smo na 80:70. Srećom, bez veće drame u finišu smo došli do prve pobjede. 

Naredni meč naši momci igraju protoiv Poljske već u ponedjeljak, 14. augusta. To je vrlo važan meč za naš tim. Poljaci su ranije sa 83:81 pobijedili Mađarsku.

Portugal – BiH 75:84 (24:17, 16:20, 14:21, 21:26)

PORTUGAL: Brito 8, Lisboa 22, Monteiro 10, Quieroz, Williams 19, Delgado 2, Gameiro, Guerreiro, Relvao 4, Sa 3, Ventura 3, Voytso 2. Selektor: Mario Gomes.

BiH: Garza 15, Gegić 7, Lazić 6, Musa 21, Nurkić 17, Alibegović, Atić 7, Delalić, Halilović 6, Kamenjaš, Vrabac 2, Zahiragić. Selektor: Adis Bećiragić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije