Olimpijski komitet BiH osigurao 100.000 dolara za Žensku košarkašku reprezentaciju

0
Radiosarajevo.ba
Olimpijski komitet BiH osigurao 100.000 dolara za Žensku košarkašku reprezentaciju
Foto: KS BiH / Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine

Olimpijski komitet BiH je putem projekta Olimpijske solidarnosti MOK-a obezbjedio „Team Support Grant“ za Žensku košarkašku repezentaciju BiH koji će se koristiti naredne 4 godine.

Čelnici Olimpijskog komiteta BiH, predsjednik Marijan Kvesić, potpredsjednik prof.dr Izet Rađo i generalni sekretar dr sci. Said Fazlagić, primili su u Olimpijskom komitetu BiH delegaciju Košarkaškog saveza BiH, predsjednika Mirzu Teletovića, člana Nadzornog odbora KS BIH i člana IK OK BiH mr.sci.dr Nihada Selimovića, generalnog sekretara Amera Čolana, team menager-a Ženske reprezentacije BiH Raziju Mujanović i kapitena Ženske reprezentacije BiH Milicu Deura.

Povod prijema je „Grant podrške timskom sportu 2021-2024“ za Žensku seniorsku košarkašku reprezentaciju BiH, koju je obezbijedio Olimpijski komitet BiH putem Olimpijske solidarnosti MOK-a. Predviđeno vrijeme trajanja Granta je 4 godine sa ukupnim iznosom od 100.000,00 dolara, a sredstva će biti operativna na godišnjem nivou po 25.000,00 dolara.

Sredstva i podrška iz ovog Granta Ženskoj seniorskoj košarkaškoj Reprezentaciji BiH će u određenoj mjeri riješiti osnovne finansijske probleme vezane za pripreme i učešća na najprestižnijim evropskim takmičenjima i trening kampovima, a sve u cilju kvalifikacije Ženske košarkaške reprezentacije BiH za Olimpijske igre „Paris 2024“.

„Ženska košarkaška reprezentacija BiH je ovu vrstu podrške zaslužila svojim napornim radom i izvrsnim nastupima i plasmanom na Evropsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Španiji i Francuskoj“. Možemo slobodno reći da OK BIH u kontinuitetu podržava košarkaški sport u BiH. Prisjećanja radi, OK BiH je putem istog Granta podržao Mušku seniorsku košarakašku reprezentaciju BiH (2009.-2012. godina i 2013.-2016. godina). Također je putem Kontinentalnog granta 2015. i 2017. godine podržao kadetsku Košarkašku reprezentaciju BiH, koji su nam se odužili osvajanjem prve zlatne timske medalje sa EYOF-a Tbilisi 2015“ i titulom Prvaka Evrope“, rekao je predsjednik OK BiH Marijan Kvesić.

Razija Mujanović i Mirza Teletović - undefined

Foto: Privatni album: Razija Mujanović i Mirza Teletović

Predsjednik Košarkaškog saveza BiH Mirza Teletović poručio je „Olimpijski komitet BiH je i ranije pomagao Košarkaškom savezu BiH, i sada naravno kroz četverogodišnji grant pomoći će nam i u ovom Olimpijskom ciklusu. Prijatelja nikada nije malo, posebno u sportu, a Olimpijski komitet BiH je danas potvrdio da je veliki prijatelj Košarkaškom savezu BiH. Mukotrpno i dugo smo radili da Savez vratimo na pravi put, i to smo i pokazali našim radom u ove prethodne tri godine. Svi do jednog u Košarkaškom savezu BiH su pokazali maksimalan profesionalizam, i unatoč okolnostima COVID-a 19 uspjeli smo da ostvarimo ovaj dobar rezultat.“

„Ženska košarkaška reprezentacija BiH uvijek ima fantastičnu atmosferu i hemiju u ekipi. I ovaj plasman na Evropsko prvenstvo je još jedan dodatni motiv da se što bolje pokažemo i predstavimo našu zemlju. Svakako da smo dobili izuzetno tešku grupu na Evropskom prvenstvu a kao favorita bih izdvojila reprezentaciju Belgije i oni će možda da budu najveći zalogaj za nas. Kao i svaki sportista treba da postavimo što veće ciljeve, stoga stremimo ka medalji na Evropskom prvenstvu kao prilici koja se dobiva jednom u životu. Zašto ne sanjati i težiti ka ostvarenju svojih snova“, rekla je Milica Deura, kapiten Ženske košarkaške reprezentacije BiH.

Olimpijski komitet BiH, iako nebudžetski korisnik, uvijek je podržavao i podržavati će vrhunski sport i sportiste, te kroz projektno djelovanje jačati sportski sistem Bosne i Hercegovine u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije