Olimpijski komitet BiH dodijelio stipendije mladim sportistima

0
Radiosarajevo.ba
Olimpijski komitet BiH dodijelio stipendije mladim sportistima
Foto: O. K. / Radiosarajevo.ba / Dodjela stipendija - olimpijski komitet

Spriječiti odlazak mladih i perspektivnih sportista iz Bosne i Hercegovine, jedan je od glavnih zadataka Olimpijskog komiteta BiH.

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta je danas, u okviru projekta koji je namijenjen mladim i perspektivnim sportistima, odlučio je da će finansirati još dvije olimpijske nade Bosne i Hercegovine, Lana Pudar - plivanje i Ada Avdagić - taekwando.

Pudar i Avdagić, kao i njihovih osam kolega koji su to ranije učinili, potpisat će jednogodišnji ugovor o stipendiranju.

Lana Pudar, 14-godišnja plivačica iz Mostara prije tri dana ostvarila je fantastičan rezultat na plivačkom mitingu u Zagrebu u disciplini leptir na 100 metara s vremenom 57.86 i tim je rezultatom oborila rekord mitinga u Zagrebu star 48 godina.

Ada Avdagić (14) je, pak, osvojila 3. mjesto na svjetskoj ranking listi (WTF) u juniorskoj konkurenciji, kao i bronzanu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu.

Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH, rekao je da se radi o simboličnoj pomoći Olimpijskog komiteta BiH kao nevladine organizacije koja kao nebudžetski korisnik nije nadležna da finansira bh. sport, ali koja i ovim putem šalje poruku da sve odgovorne institucije trebaju pružiti podršku mladim nadama bh. sporta.

On je dodao da „ ako želimo spriječiti odlazak naših mladih sportista, i ako očekujemo vrhunske rezultate od naših sportista, državne institucije moraju donijeti strategije i zakonske regulative te podržati ih na način sistemskog i konstantnog ulaganja. Jedino rješenje za njihov ostanak u BiH jeste da im obezbijedimo potrebne uslove za kvalitetan trenažni proces koji će rezultirati ostvarenjem vrhunskih rezultata“.

Osim Pudar i Avdagić, Olimpijski komitet finasira još osam mladih bh. sportista Amara Pašića - dizanje tegova, Nejlu Kalač - dizanje tegova, Branka Tadića – judo, Hanu Piralić – judo, Nemanju Maleševića – tenis, Asju Klačar – snowboard, Zaru Husedžinović - umjetničko klizanje i Mateja Rašića – streljaštvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije