Nevjerovatno! Bosna i Hercegovina i ako izgubi meč od Mađarske može se plasirati dalje

2
A. S.
Nevjerovatno! Bosna i Hercegovina i ako izgubi meč od Mađarske može se plasirati dalje
Foto: FIBA / Jusuf Nurkić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u Gljivicama u ponedjeljak, 14. augusta, poražena od Poljske (76:85).

Neočekivani poraz dodatno je zakomplicirao situaciju u našoj grupi pretkvalifikacijama za Olimpijske igre, jer su Zmajevi sa pobjedom nad Poljskom mogli ostvariti plasman u polufinale, gdje bi ih čekala još dva rivala u grupi sa Češkom, Estonijom, Izraelom i Sjevernom Makedonijom.

Preostalo je da se odigra još jedno kolo grupne faze, a BiH je na omjeru 1-1, kao i Portugal, dok Poljska ima dvije pobjede, a Mađarska dva poraza.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

U srijedu, 16. augusta, (21 sat) Zmajevi igraju protiv Mađarske i tražit će pobjedu koja bi skoro sigurno garantirala prolazak dalje.

U slučaju da Poljska pobijedi Portugal, a reprezentacija BiH savlada Mađarsku, stvari bi bile potpuno jasne i tim Adisa Bećiragića bi prošao dalje sa dvije pobjede kao drugoplasirani.

Džanan Musa
Foto: EPA-EFE: Džanan Musa

Zanimljivo i nevjerovatno - ako Poljska dobije Portugal, BiH se može plasirati dalje i s porazom od Mađarske.

Kako? Tako što bi Poljska imala tri pobjede, a BiH, Portugal i Mađarska bi završili takmičenje sa jednom pobjedom i dva poraza.

Standings provided by Sofascore

Napomena - Portugal je trenutno na +3 u koš razlici, BiH u mini tabeli ima +9 (dobili Portugal sa +9), a Mađarska ima minus 12.

S porazom od pet koševa razlike ili manje, Zmajevi bi, u slučaju pobjede Poljske nad Portugalom, sigurno zauzeli drugo mjesto.

Ako Portugal napravi novo iznenađenje i savlada Poljsku, Bosni i Hercegovini je neophodna pobjeda nad Mađarima za plasman u polufinale.

Tada bi se ponovo zatvarao krug od tri selekcije sa istim brojem bodova, s tim da bi ovaj put Bosna i Hercegovina imala koš razliku od 0, dok je Poljska na +9, a Portugal na -9.

Zmajevi izgubili od Poljske i stvorili sebi probleme. Odluka u posljednjem kolu protiv Mađarske

Zmajevi izgubili od Poljske i stvorili sebi probleme. Odluka u posljednjem kolu protiv Mađarske

Ako, recimo, Portugal dobije 10 razlike, ispala bi Poljska u slučaju da mi dobijemo Mađarsku. Sa osam poena razlike za Portugal protiv Poljske, tada bi ispali Portugalci, uz uvjet da Zmajevi dobiju Mađarsku, pa i na produžetke.

Kalkulacija je mnogo - u svakom slučaju sve je u rukama - Nurkića, Muse, Latića, Garze...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije