Na današnji dan prije 40 godina: Sarajevo je slavilo drugu titulu košarkaša Bosne

J. Mržljak
Na današnji dan prije 40 godina: Sarajevo je slavilo drugu titulu košarkaša Bosne

Nakon što su 1979. godine osvojili titulu europskog prvaka, košarkaši Bosne su u narednoj sezoni igrali na čak četiri fronta i na svakom bili blizu trofeja.

Već u oktobru 1979. Bosna je igrala na Interkontinentalnom kupu, Svjetskom klupskom prvenstvu, održanom u brazilskom São Paulu, gdje su u odlučujućem meču nesretno poraženi od domaćeg Siria, predvođenog Oscarom Schmidtom.

Na današnji dan prije 40 godina: Bosna nesretno izgubila titulu prvaka svijeta

I u Kupu europskih šampiona puleni Bogdana Tanjevića nisu imali sreće. U prvom kolu "top 6 lige" poraženi su tijesno od beogradskog Partizana (kome je to bila jedina pobjeda) i baš ta dva boda nedostajala su "Studentima" da izbore novo finale i pokušaju ponoviti uspjeh iz Grenoblea.

jug_bos_08.jpg - undefined

KK Bosna, prvak Jugoslavije (Foto: Tempo)

Igra na više frontova iscrpila je sarajevsku ekipu koja je vodila tokom cijele sezone domaćeg prvenstva, ali je nekoliko neočekivanih kikseva u igru vraćalo splitsku Jugoplastiku.

Nakon 10. kola Bosna je imala dvije pobjede više od splitskih "Žutih" koje je u posljednjem kolu prvog dijela prvenstva dočekala u Skenderiji i pobjedom mogla riješiti sve dileme. No, Jugoplastika je slavila u Sarajevu (72:79) zahvaljujući sjajnoj igri Šolmana (26 poena) i Matulovića (20).

Kada su u drugom dijelu sezone "Studenti" neočekivanim porazom od beogradskog Radničkog u Skenderiji (73:74) još jednom prokockali +4 boda prednosti, bilo je jasno da će pitanje šampiona riješiti duel Jugoplastika-Bosna u posljednjem kolu u Splitu.

Na današnji dan prije 40 godina na splitskim Gripama odigrana je "majstorica" za prvaka Jugoslavije. Situacija je bila kristalno jasna: Ko pobijedi osvaja titulu, makar bi u slučaju trijumfa Splićana oba tima imala jednak broj bodova, ali bi presudilo 2:0 za Jugoplastiku u međusobnim duelima.

Benaček i Vučević pod košem Jugoplastike - undefined

Benaček i Vučević pod košem Jugoplastike (Foto: Tempo)

Sve šanse su bile na strani Jugoplastike: Splićani su imali prednost domaćeg terena, slavili su u prvoj utakmici u Sarajevu, a još su bila svježa sjećanja na sezonu 1976-77, kada su "Žuti" u sličnim okolnostima "ukrali" titulu Bosni košem Damira Šolmana u posljednjoj sekundi majstorice u Beogradu.

Na prepunim splitskim Gripama stvar je u svoje ruke preuzeo Mirza Delibašić. Najbolji bh. sportista svih vremena pogađao je i asistirao, pa je Bosna na odmor otišla s osam poena prednosti (32:40). Na početku drugog poluvremena Bosna dolazi do najveće prednosti +13 (42:55).

I tada se Jugoplastika vraća, po scenariju viđenom tri godine ranije. Majstorica ulazi u dramatičnu završnicu: 20-ak sekundi prije kraja Bosna ima samo poen prednosti (73:74), a na liniji slobodnih bacanja našao se igrač Jugoplastike Mladen Bratić.

Njegovi živci nisu izdržali, promašio je sva tri bacanja, Delibašić je uhvatio loptu i nakon faula pogodio samo jedan penal (73:75). Jugoplastika je u posljednjem napadu imala šansu za izjednačenje, no Matulović je promašio i uslijedilo je veliko slavlje Sarajlija u Splitu.

Sarajevska zvona zvone... - undefined

Sarajevska zvona zvone da pozdrave šampione (Foto: Tempo)

Ostat će zabilježeno da je Bosnu do druge titule prvaka Jugoslavije vodio maestralni Mirza Delibašić (28 poena) u posljednjoj utakmici koju je odigrao u domaćem prvenstvu. "Kinđeta" su pratili Žarko Varajić (20) i Ratko Radovanović (11), dok su u redovima Jugoplastike najbolji bili Željko Jerkov (19), Duje Krstulović (16), Damir Šolman (12) i Ante Matulović (12).

Dramatična majstorica u Splitu iscrpila je Studente pa su četiri dana kasnije u Borovu poraženi od Cibone (62:68) u finalu Kupa Jugoslavije. Tako je Bosna sezonu završila s jednim trofejom, iako je do samog finiša bilau trci za još tri titule.

Ostat će zapisano da su prvaci Jugoslavije u sezoni 1979-80 bili Boro Vučević, Anto Đogić, Emir Mutapčić, Predrag Benaček, Boško Bosiočić, Nihad Izić, Ratko Radovanović, Dragan Zrno, Žarko Varajić, Mirza Delibašić, Dino Bilalović, Sabit Hadžić i Miroljub Mitrović, koje je s klupe predvodio Bogdan Tanjević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije