Dan ponosa i slave: 41 godina od kako je Bosna postala prvak Europe

J. M.
Dan ponosa i slave: 41 godina od kako je Bosna postala prvak Europe
Foto: Tempo / Žarko Varajić i Mirza Delibašić

Peti april 1979. godine upisan je zlatnim slovima u anale sarajevskog, bosanskohercegovačkog i jugoslovenskog sporta. Na današnji dan prije 41 godine košarkaši Bosne ostvarili su uspjeh na koji se dugo čekalo: Postali su prvi jugoslovenski klub koji se okitio titulom europskog prvaka.

KK Bosna Royal: Skaka kazao zašto im nije dao novac, odgovorio mu Mahmutović

Već je plasmanom u finale Bosna napravila podvig jer su "Studenti" prvi put učestvovali u najjačem europskom košarkaškom klupskom takmičenju nakon što su sezonu ranije postali prvaci Jugoslavije.

Prije 40 godina: Bosna osvojila prvu titulu nakon velikog trijumfa u Beogradu

Protivnik u finalu bio je italijanski Emerson iz Varesea koji je igrao deseto uzastopno finale Kupa šampiona. Zanimljivost: Prvo finale i prvu titulu, klub iz Varsesea, tada pod imenom Ignis, osvojio je u sarajevskoj Skenderiji 1970. godine.

Skenderija prije 46 godina: Pogledajte finale Kupa šampiona u košarci

Ekipa koju je predvodio Bogdan Tanjević do finala je odigrala 16 utakmica zabilježivši 12 pobjeda i 4 poraza. Najprije su "Bosnaši" uspješno prošli kvalifikacionu grupu u kojoj su bili i čehoslovačka Zbrojovka iz Brna, albanski Partizani iz Tirane i kiparski AEL Limassol.

Bogdan Tanjević, tvorac šampionske ekipe - undefined

Foto: Tempo: Bogdan Tanjević, tvorac šampionske ekipe

Bosna je osvojila prvo mjesto i plasirala se među šest najboljih europskih timova, gdje su čekali i Real Madrid, Maccabi Tel Aviv, Emerson Varese, Joventut Badalona i Olympiacos Pirej (sve dotadašnji i budući europski prvaci!).

Već smo se podsjetili nekoliko pobjeda u "top 6" grupi u kojoj je Bosna zauzela drugo mjesto i osigurala plasman u finale.

Na današnji dan prije 40 godina: Real pao u Skenderiji, krenuo pohod Bosne

Na današnji dan prije 40 godina: Kinđe protiv Moke za veliku pobjedu Bosne

Prije 40 godina: Pobjedom nad Olympiacosom Bosna izborila finale Kupa šampiona

Ostala je posljednja stepenica, Emerson na terenu Palais des Sports u Grenobleu, pred 12 hiljada gledalaca. Italijanski šampion bio je hendikepiran zbog povrede legendarnog centra Dina Meneghina koji je, ipak, stisnuo zube i pojavio se na terenu u drugom poluvremenu.

Na krilima tandema Delibašić-Varajić košarkaši Bosne poveli su od samog početka pri čemu su stručnjaci bili iznenađeni taktikom Bogdana Tanjevića. Očekivalo se da će Bosna nametnuti jurnjavu na terenu, no legendarni trener odabrao je mirnu igru i dugačke napade.

U 4. minute Bosna je vodila 16:8, no Emerson uspjeva preokrenuti u 16. minutu (31:36). Do poluvremena Sarajlije vraćaju vodstvo i na odmor odlaze s prednošću 45:43.

I u drugom poluvremenu vodi se velika borba, Bosna stalno vodi, ali prednost nije velika da bi Emerson bio otpisan. Tek tri minute prije kraja, kada je prednost narasla na 13 poena (90:77) bilo je jasno da titula europskog prvaka stiže u Sarajevo.

Ratko Radovanović i Mirza Delibašić - undefined

Foto: Tempo: Ratko Radovanović i Mirza Delibašić

Kada je sirena označila kraj, na semaforu je stajalo: Bosna – Emerson 96:93. Bosna je prvak Europe, jedan od rijetkih klubova kojem je to uspjelo bez stranaca u timu. Mirza Delibašić dao je uobičajeno veliki doprinos: 30 koševa uz šut iz igre 14/23, Ratko Radovanović je dodao 10 koševa i brojne skokove.

Ali, životnu partiju odigrao je Žarko Varajić koji je upisao 45 poena (14/22 šut iz igre, 17/21 s linije slobodnih bacanja), rekord koji će do danas ostati nedostižan u finalu Kupa šampiona i buduće Eurolige. Sve u vrijeme kada nije bilo "trojki"! A trener Bogdan Tanjević je postao europski prvak s 32 godine!

Žarko Varajić, junak finala - undefined

Twitter/Yugopapir: Žarko Varajić, junak finala

Veliko slavlje košarkaša i navijača Bosne na terenu dvorane u Grenobleu nije mogao pomutiti ni mali organizacioni skandal. Uprava Real Madrida, prvaka Europe u prethodnoj sezoni, jednostavno je zaboravila poslati veliki pehar FIBA-e u Grenoble, pa su organizatori u obližnjoj trgovini kupili mali trofej koji je uručen kapitenu Bosne Žarku Varajiću.

Trijumf u Grenobleu bio je kruna veličanstvenog pohoda ekipe koja je za sedam godina prešla put od 2. jugoslavenske lige do titule europskog prvaka.

Bosna – Emerson 96:93 (45:43)

Grenoble - Palais des Sports. Gledalaca 12.000. Sudije: Turner (Engleska), Van der Willige (Holandija). Pet ličnih grešaka: Benaček (29) / Carraria (24), Gualco (35), Gergatti (40), Ossola (40). Slobodna bacanja: Bosna 26/31, Emerson 19/22. Šut iz igre: Bosna 36/65, Emerson 37/70. 

BOSNA: Vučevic, Đogić 6, Benaček 3, Bosiočić 2, Izić, Radovanović 10, Zrno, Varajić 45, Delibašić 30, Bilalović, Hadžić, Pešić. Trener: Bogdan Tanjević.

EMERSON: Gergatti 7, Colombo 2, Gualco 16, Bob Morse 30, Ossola, Meneghin 10, Canneva, Tosarinni, Carraria 1, Yalverton 27. Trener: Dodo Ruskoni.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije