Na današnji dan prije 40 godina: Kinđe protiv Moke za veliku pobjedu Bosne

J. Mržljak
Na današnji dan prije 40 godina: Kinđe protiv Moke za veliku pobjedu Bosne
Twitter / Delibašić protiv Slavnića, Bosna protiv Joventuta
Narednog mjeseca navršava se 40 godina od kako su košarkaši Bosne osvojili titulu europskog prvaka pobijedivši italijanski Emerson u velikom finalu u Grenobleu.

Na putu do titule košarkaši Bosne morali su prvo proći kvalifikacije, a potom se izboriti na jedno od prva dva mjesta u finalnoj grupi "top 6" najboljih europskih ekipa u društvu bivših i budućih europskih prvaka – Reala, Maccabija, Emersona, Olympiakosa i Joventuta.

Na današnji dan prije 40 godina, "studenti" su ostvarili jednu od najvažnijih pobjeda na putu do finala. Osmog marta 1979. godine Bosna je imala imperativ pobjede na gostovanju kod Joventuta na vrućem terenu u Badaloni.

Domaću ekipu, koja je sezonu ranije senzacionalno osvojila titulu španskog prvaka, predvodio je proslavljeni jugoslovenski košarkaš Zoran Moka Slavnić. U prvom dijelu "mini lige", 25. januara 1979. godine u maloj sali Skenderije, Bosna je jedva pobijedila Joventut 85:84, a do susreta u Badaloni nije zabilježila nijedan trijumf u gostima.

Pred 5.000 gledalca u Pabellon del Joventut odigrana je teška rovovska bitka koju simbolizira gornja slika – Mirza Delibašić u duelu sa Zoranom Slavnićem. Kinđe je predvodio Bosnu s 41 poenom, dok je Moka bio najefikasniji u Joventutu s 26 koševa.

Na odmor se otišlo s prednošću domaćina 51:50, a i u nastavku je vodstvo prelazilo s jedne na drugu stranu. Tek u finišu Bosna uspijeva slomiti otpor španskog prvaka: Puleni Bogdana Tanjevića uspijevaju zabilježiti trijumf 94:98.

Četiri poena prednosti na kraju rezultat su bolje preciznosti pri izvođenju slobodnih bacanja: Igrači Joventuta promašili su sedam puta s linije (12-19), a Sarajlije samo tri puta (20-23).

Pored 41 poena Delibašića, strijelci za Bosnu bili su Varajić (22), Radovanović (21), Đogić (8), Vučević (2), Benaček (2), Izić (2).

Koševe za ekipu trenera Antonija Serre postigli su Slavnić (26), Margall (19), Fernández (17), Santillana (15), Miller (15) i Filbá (2).

Zanimljivo da će se Joventut revanširati Bosni 11 godina kasnije: U polufinalu Kupa Radivoja Koraća (1990), katalonski klub je eliminirao Bosnu u dvije utakmice i potom osvojio europski trofej pobijedivši u finalu italijanski Scavolini.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije