Na današnji dan prije 40 godina: Bosna nesretno izgubila titulu prvaka svijeta

J. Mržljak
Na današnji dan prije 40 godina: Bosna nesretno izgubila titulu prvaka svijeta
Foto: Wordpress / Detalj s utakmice Sírio - Bosna

Ljubitelji košarke u Sarajevu s nostalgijom se prisjećaju velikih uspjeha Bosne, kluba koji je na vrhuncu bio u drugoj polovini '70-ih godina prošlog stoljeća. U aprilu je navršeno 40 godina od osvajanja titule europskog prvaka, a na današnji dan "Studenti" su bili na korak od osvajanja svijeta.

Dan ponosa i slave: 40 godina od kako je Bosna postala prvak Europe

Peti april 1979. godine upisan je zlatnim slovima u anale sarajevskog, bosanskohercegovačkog i jugoslovenskog sporta. Na današnji dan prije 40 godine košarkaši Bosne ostvarili su uspjeh na koji se dugo čekalo: Postali su prvi jugoslovenski klub koji se okitio titulom europskog prvak a.

Boljim poznavaocima košarke poznat je značaj koji je imao Interkontinentalni kup, odnosno Svjetsko klupsko prvenstvo, na kojem su od 1965. do 1987. godine učestvovali najbolji klubovi naše planete.

Osvajanjem titule europskog prvaka Bosna je, zajedno s poraženim finalistom Emersonom iz Varesea, stekla pravo učešća na Interkontinentalnom kupu 1979. godine u Brazilu.

Domaćin turnira bio je EC Sírio iz São Paula, prvak Južne Amerike, predvođen sjajnim šuterom, tada 21-godišnjim Oscarom Schmidtom.

Šampionska ekipa Síria predvođena Oscarom Schmidtom (gornji red, u sredini) - undefined

Šampionska ekipa Síria predvođena Oscarom Schmidtom (gornji red, u sredini)

Svjetsko klupsko prvenstvo u dvorani Ginásio do Ibirapuera u São Paulu Bosna je otvorila teškom pobjedom nad američkom koledž selekcijom Mo-Kan All Stars 114:111. Nakon 40 minuta rezultat je bio neriješen 92:92, pobjednika nije dao ni prvi produžetak (105:105), da bi Mirza Delibašić (41 koš), Žarko Varajić (35) i Ratko Radovanović (21) tek u drugom produžetku slomili otpor žilavih Amerikanaca.

Uslijedila je repriza finala Kupa šampiona protiv Emersona: Bosna u skoro identičnom sastavu iz Grenoblea (samo Mutapčić umjesto Đogića), a italijanski klub predvođen Bobom Morseom, ovaj put sa zdravim Dinom Meneghinom, te novim strancem Bruceom Sealsom (umjesto Charlie Yelvertona).

Po nekim procjenama bila je to jedna od najboljih utakmica Bosne u klupskoj historiji. "Studenti" su deklasirali peterostrukog europskog prvaka (109:90), a Boša Tanjević je kasnije svjedočio da je to bila životna partija Mirze Delibašića (36 koševa).

Mirza Delibašić na čuvenoj utakmici - undefined

Mirza Delibašić na čuvenoj utakmici (Printscreen)

Treći meč Bosna je odigrala protiv portorikanskog Piratas de Quebradillasa. "Studenti" su na poluvremenu imali značajan zaostatak (42:50), no u nastavku je uslijedio preokret i minimalna pobjeda europskog prvaka (84:83).

Odluka o novom svjetskom košarkaškom prvaku pala je u posljednoj utakmici 6. oktobra 1979. Na današnji dan prije 40 godina, u južnoameričkoj atmosferi, snage su odmjerili domaći EC Sírio i Bosna. Iako je klub iz São Paula imao kiks protiv Mo-Kan All Starsa (91:98), pobjeda nad Bosnom mu je donosila titulu zbog trijumfa u međusobnom duelu.

Lokalni novinar Luiz Carlos Ramos izvještavao je o nezamapćenom interesu za košarku u najvećem brazilskom gradu. Skoro nevjerovatno, navijači ljutih gradskih fudbalskih rivala Palmeirasa, Corinthiansa i São Paula zaboravili su nesuglasice i odlučili zajedno podržati Sírio u meču protiv Bosne. Skoro 20 hiljada gledalaca napravilo je paklenu atmosferu u dvorani Ginásio do Ibirapuera.

Duel Síria i Bosne prošao je u ravnopravnoj borbi, u kojoj su Sarajlije vodile većim dijelom utakmice, ali se brazilski i južnoamerički prvak uvijek vraćao, što zahvaljujući fantastičnom Oscaru Schmidtu, što zahvaljujući sudijama koje su podlegle paklenoj atmosferi.

Puleni Bogdana Tanjevića na odmor su otišli s prednošću od 4 poena (35:39), vodili su "Studenti" i u nastavku, a 22 sekunde prije kraja Boro Vučević je pogodio koš i na semaforu je stajalo Sírio-Bosna 86:88. Napad Brazilaca za izjednačenje bio je jalov, ali je nakon promašaja loptu pod košem Bosne uhvatio Oscar Schmidt.

Rašo Radovanović je zalijepio "bananu" slavnom Brazilcu, no sudije su dosudile prilično diskutabilnu ličnu grešku Žarku Varajiću i to 2 sekunde prije kraja. Na liniji slobodnih bacanja našao se Schmidt koji je iskoristio oba bacanja (88:88), dok je Delibašić bio zamalo neprecizan u horogu s vlastite polovine.

Ušlo se u produžetak koji je, opet uz pomoć sudija, Sírio dobio, zabilježio pobjedu (100:98) i osvojio titulu svjetskog prvaka. Ostat će zabilježeno da je Oscar Schmidt postigao 42 poena, a pratili su ga Marcel de Souza i Marquinhos sa po 22 koša. Bosnu su predvodili Delibašić s 32 poena, Radovanović (28) i Varajić (14).

Bosna je tako nesretno ostala bez svjetske titule koja bi predstavljala krunu sjajne generacije, nakon osvajanja naslova jugoslovenskog (1978) i europskog prvaka (1979). Naredne godine Sarajevo je bilo domaćin Interkontinentalnog kupa, ali je Bosna osvojila tek treće mjesto.

Mirza Delibašić se ipak osvetio Brazilcima i kao jedini jugoslovenski igrač podigao pehar klupskog prvaka svijeta. U julu 1981. godine "Kinđe" je debitirao u dresu Reala na Interkontinentalnom kupu u Brazilu.

Opet je Sírio bio protivnik u odlučujućoj utakmici za titulu svjetskog prvaka, opet Oscar Schmidt, opet Ginásio do Ibirapuera… Samo, ovaj put je "Kinđe" razbio protivnika, ubacio 33 poena za pobjedu Reala 109:83. Oscar Schmidt postigao je samo 12 poena za Sírio... 

Još malo simbolike: Životni putevi spojit će trenera Bosne Bogdana Tanjevića i zvijezdu Síria Oscara Schmidta u italijanskoj Caserti, jednu sezonu (1983-84) pridružit će im se i drugi Bosnin "krvnik" iz São Paula - Marcel de Souza.

Baš tu sezonu u Caserti je trebao igrati jedan drugi akter velike utakmice iz Ginásio do Ibirapuere. Nažalost, tek što je potpisao ugovor s klubom koji je s klupe predvodio Boša Tanjević, a dres nosio Oscar Schmidt, moždani udar prekinuo je igračku karijeru najvećeg bh. sportiste Mirze Delibašića…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije