Marko Tomas, zvijezda iz Hrvatske: Uživao sam raditi sa Nenom Markovićem

0
Radiosarajevo.ba
Marko Tomas, zvijezda iz Hrvatske: Uživao sam raditi sa Nenom Markovićem
Foto: Privatni album / Marko Tomas

Pozna jesen na Pelješcu. Daleko od očiju javnosti, svoju oazu mira izgradio je bivši hrvatski reprezentativac, Marko Tomas.

Dok sa osmijehom dočekuje ekipu MeridianSportBH u svom ljetnjikovcu, otkriva nam kako uživa u čistom morskom zraku i tišini.

“Umoran sam od buke i gužve. Boravak ovdje mi mnogo prija. Imam uslove za svakodnevni trening, odlazim i na ribarenje koje je moja velika ljubav, a iskren da budem sklon sam i malim ludostima. Vidjeli ste skakavce na ulazu. Ovih dana sam ih snimao kako se hrane, fascinantno je i zabavno” – neposredno i krajnje neformalno započeo je eksluzivni razgovor za naš portal bivši igrač Zagreba, Reala, Fuenlabrade, Fenerbahčea, Cibone, Cedevite, Igokee, Zaboka i Gaziantepa.

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

S obzirom da je sezona širom Evrope uveliko u toku, a da se ovaj 36-godišnji igrač umjesto košarkaške lopte druži sa štapom za pecanje, samo po sebi se nameće prvo pitanje. Da li se Marko Tomas oprostio od košarke?

Marko Tomas - undefined

Foto: Privatni album: Marko Tomas

“Ja sam na kraju prošle sezone imao namjeru da se oprostim od aktivnog igranja. Na to je umnogome uticala situacija sa virusom korona, jer u mojim godinama nema draži igrati pred praznim tribinama. Svaka utakmica dođe kao trening, čuješ škripu patika po parketu. Ponestalo mi je želje i motivacije jednostavno.

Službeno se još uvijek nisam oprostio i trudim se ostati u treningu u narednih mjesec, dva. Ukoliko nakon tog perioda budem imao dovoljno volje i želje da igram, što je, moram priznati, za mene najvažnije, prihvatiću se posla i odigrati još neku utakmicu. Na kraju ćemo vidjeti šta će preovladati”, otkrio nam je svoje planove Tomas.

Tomas se od reprezentativnog dresa oprostio 2017. godine nakon Europskog prvenstva u Istanbulu. “Kockasti” su tada u osmini finala zaustavljeni od selekcije Rusije, što možda i nije tako dobar rezultat, ali su učestvovali na velikom takmičenju.

“Ja sam nakon Evropskog prvenstva 2015. godine, a koje se igralo i u Hrvatskoj, rekao zbogom reprezentativnoj karijeri. Međutim, na nagovor saigrača, jer sam imao zaista odličnu sezonu u Cedeviti, a i bio sam zdrav, što je za mene pomalo iznenađujuće (smijeh), odlučio sam pomoći ekipi i nastupiti na takmičenju u Istanbulu. Ta reprezentacija je još uvijek imala kvaliteta i osnova na kojima smo gradili određene ambicije. Imali smo Darija Šarića koji je bio na vrhuncu, zamalo je bio i ruki godine u NBA ligi. Bio je tu i Bojan (Bogdanović) i još nekolicina odličnih igrača, ali nije se dalo da napravimo korak više”, priča Tomas.

Nenad Marković - undefined

Foto: Haberturk: Nenad Marković

Nakon oporavka od povrede, ovaj hrvatski košarkaš nastupao je za Cedevitu, Cibonu, TED Ankaru, Zabok, Igokeu i Gaziantep, na čijem kormilu je bosanskohercegovački stručnjak, Nenad Marković.

“U dva navrata sam bio u Gaziantepu i zaista sam uživao raditi sa Nenom. Jedan veliki čovjek, igrač i stručnjak. Čak sam imao priliku igrati protiv njega – on je bio na zalasku karijere, a ja na nekom svom vrhuncu, koliko možeš biti na vrhuncu u 20-tim godina u Zagrebu. Nije Neno trener za svakoga, ali ukoliko mu se otvori put za neki veći iskorak, ja sam siguran da će je iskoristiti. Vrhunski je stručnjak”, objasnio je Tomas.

Cijeli intervju sa Tomasom pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije