Bosna te treba, ne na društvenim mrežama - nego u Skenderiji

Faruk Zametica
Bosna te treba, ne na društvenim mrežama - nego u Skenderiji
/ Šampionski sastav Bosne
Košarkaški klub Bosna Royal Jelly u subotu će u dvorani Mirza Delibašić odmjeriti snage s OKK Sloboda u petom kolu Lige 10. Nažalost, nakon ove utakmice Bosna bi mogla otići u historiju.

Do kada? Zauvijek ne smije, a mi smo ti koji to ne smiju dozvoliti.

Dolaskom u dvoranu koja nosi ime najvećeg sportaša u historiji Bosne i Hercegovine konačno ćemo kao građani Sarajeva, Bosanci i Hercegovci, kao nacija uostalom pokazati da nam je do nečega stalo, da nam je nešto sveto i da nešto ne damo i nećemo dozvoliti da nam to uzmu.

Dolaskom u Skenderiju odajemo počast Mirzi Delibašiću, košarkaškom virtuozu, a prije svega velikom čovjeku s čijim je odlaskom grad Sarajevo izgubio dio svoje duše. Pokažimo im da je Kinđe živ, da živi u nama i da njegujemo i podržavamo vrijednosti koje je on ostavio nama u amanet.

"Sarajevo je zbog njega dobilo prošireno srce", riječi su koje je o Mirzi Delibašiću napisao Enko Mehmedbašić, vjerovatno dok je u hladu čuvene Parkuše ispijao svoju jutarnju kafu i spremao neki novi putopis. Sarajevska raja, humorista i još jedan od onih koji su pravo ogledalo grada na Miljacki.

Pokažimo i sebi i Enki i onima što stupaju po nebeskim putevima, Kinđetu, Davorinu, Dači Džamonji, Dini Bilaloviću i svim onima kojima je Bosna bila dio života da nam je stalo. Da imamo mozak, da ne damo ono što je sveto, da ovaj put nećemo pasti na ispitu. Pokažimo da nam je Bosna važnija od subotnjeg izlaska, engleskog Premiershipa, španske Primere, kafe, kladionice, izlaska...

Odvojimo dva sata da pošaljemo poruku "foteljašima" i svima koji Bosni mogu pomoći. Napunimo Skenderiju, nek s tribina zagrmi - ne damo Bosnu, nek se razviju zastave, nek se rode neke nove dječije ljubavi prema ovom plemenitom sportu. Ne dajte da Bosna umre, ne dajte da s njom ode njena bogata historija, njene legende. Jer ako umre Bosna, s njom će umrijeti i grad Sarajevo, s njom će umrijeti duša ovoga grada.

Jer kao što bi to rekao Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu: "Sarajevo će da umre ako djeca naše djece ne budu znala ko je bio Mirza". Ne dozvolite da Sarajevo umre, ubijaju ga već skoro 25 godina, ubijalo ga je zlo, ubija ga primitivizam, pohlepa, iskvarene vrijednosti. Ubijaju ga, al' se duša nekako koprca. Ne dozvolite da mu ubiju dušu. Ne dozvolite da ubiju Bosnu!

Utakmica je na rasporedu u subotu u dvorani Mirza Delibašić s početkom u 20 sati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije