Bradić: Borbu za Bosnu doživljavam kao '92.

Radiosarajevo.ba
Bradić: Borbu za Bosnu doživljavam kao '92.
Košarkaški klub Bosna organizirao je danas konferenciju za novinare, na kojoj se, osim Damira Krupalije, direktora KK Bosna, obratio i predsjednik KK Royal Almir Bradić.

"Ja vam prvo moram reći otkud i zašto Royal. Reći ću vam prvo i osnovno da je Royal formiran 2013. godine bez obzira na Bosnu. Bila je to neka ideja dvojice trenera i mene, nas trojica smo pokrenuli klub jer smo razočarani sistem košarkaškog sistema ovdje, a mene kao roditelja dvoje djece. Zašto Royal i Bosna? Zato što sam rođen u ovom gradu, zato jer sam branio ovaj grad, zato jer sam navijao za Bosnu. Royal je bio štaka, da tako najslikovitije opišem, posrnulom bivšem prvaku Evrope. Zašto se niko drugi nije dosjetio toga? Zašto niko to nije želio. Prvi razlog su strašni milionski dugovi i niko nije bio voljan da stavi glavu na panj", rekao je Bradić na početku obraćanja.

Drugi razlog, navodi Bradić, jeste što Royal Bosnu ne doživljava kao konkurenciju.

"Royal nema apsolutno nikakav interes takmičarski da bude konkurencija Bosni. Znate da u gradu postoje politički jaki klubovi i bogati, ali nisu htjeli to prihvatiti, opasnosti od dugova. Ja sam to osjetio u datom trenutku da treba i nakon obavljene revizije nam je rečeno da je samo to legalan način da Bosna opstane. Nije postojala nijedna druga opcija", govori Bradić.

Istaknuo je da je najbitnije da Royal nikad neće odustati od Bosne.

"Lično, kao Almir Bradić, doživljavam ovo kao '92. i borbu za ono što nam je sveto. Mi imamo tri brenda u gradu, Sarajevo, Želju i Bosnu i nemamo četvrtog. Bosna je u opasnosti i zato je Royal tu, a ne radi lične promocije i finansijskog interesa, jer da ovdje ima novca, to ne bi zapalo nas dvojicu. Svi igrači i svi zaposleni u klubu su tu i registrirani su na Royal. Bosna Royal je samo takmičarsko ime", rekao je Bradić, te dodaje:

"FIBA-i i gospodinu Radoviću smetaju ova slova na kojem piše Bosna. Napokon je puna dvorana, doduše mala, ali u subotu ćemo igrati u velikoj. Sve nam se zamjera. Royal u svemu ovome nije bitan, kada je Bosna u pitanju. To me rukovodi i zbog toga sam tu i zato opstajem. Royal će se svim sredstvima boriti da se sačuva grb i ime KK Bosna. Želim se zahvaliti našim sponzorima koji su ostali uz nas i u novonastaloj situaciji. Moram se zahvaliti i Vladi KS-a, bez koje ne bismo bili u situaciji u kojoj jesmo. Izgubili smo u Trebinju, ali nije ni čudo. U susret nam je izašla i Gradska uprava. Nadam se da će institucije znati da nam pomognu.

Problem nam je Vučurović. Sljedeći korak FIBA-e je finansijska kazna, a onda i suspenzija takmičenja. Ako zabrane takmičenje Royalu, to je onda već posljednji ekser u tabut KK Bosna."

Royal ne smije platiti nijedan stari Bosnin dug jer bi napravio presedan i preuzeo milionske dugove ničim izazvan, istaknuo je Bradić.

"Koliko god novca da dođe na račune, banke to uzimaju po rasporedu prispjelih presuda. Kad bi došao Vučurović na red, to niko ne zna. Akciju želimo napraviti, ali ne znam da li je provodljiva. U subotu imamo najavu dolaska navijača i iz ostalih gradova. Drago nam je da navijači ne daju svoj klub i sve ćemo učiniti da klub opstane i da ova saradnja preživi. Royal je nosilac takmičenja i on se mora takmičiti da bi grb bio živ. Saradnja je i bila zamišljena na tri do pet godina.

Nema nikakve razlike između Zvezde i FMP-a, a isti gospodin Radović je pravio problem i tamo, iako je iz ovog regiona porijeklom, on stvara probleme. Zvezda je dugovala 15 miliona eura, ali vidite svi da je Kombank Arena puna. To je bio model koji smo mi htjeli da uradimo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije