VN Toskane: Još jedna haotična utrka, mnogo udesa i prekida, 90. pobjeda Hamiltona

Radiosarajevo.ba
VN Toskane: Još jedna haotična utrka, mnogo udesa i prekida, 90. pobjeda Hamiltona

Staza u Mugellu, poznata ljubiteljima motociklizma, prvi put je ugostila karavan Formule 1, na Velikoj nagradi Toskane, devetoj utrci ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva.

Osim kao nova destinacija najbržeg cirkusa, trka u Mugellu imala je simbolični karakter kao 1000. nastup Ferrarija u Formuli 1.

Kvalifikacioni trening donio je već uobičajen poredak prve trojice: Hamilton (Mercedes), Bottas (Mercedes), Verstappen (Red Bull). Bottas je bolje startovao, prešao Hamiltona, no na sredini kolone dešavala se drama.

F1_toskana_007.jpg - undefined

Foto: Mercedes-AMG

Max Verstappen je izgubio snagu motora, usporio, a u njegov Red Bull zabili su se Kimi Raikkonen (Alfa Romeo) i pobjednik prošle utrke Pierre Gasly (AlphaTauri). Za Gaslyja i Verstappena je utrka već tada bila gotova, a na stazu je izašao safety car.

Nakon restarta u 6. krugu uslijedio je pravi haos. Vodeći Bottas je usporio (po pravilima ima na to pravo nakon vožnje iza safety cara), a na začelju kolone Giovinazzi (Alfa Romeo) je izazvao sudar u kojem su učestvovali i Latifi (Williams), Magnussen (Haas) i Sainz (McLaren).

F1_start_haos_03.jpg - undefined

Foto: Formula 1

Trka je prekinuta, a kako je u pauzi zbog kvara kočnica morao odustati i Ocon (Renault), na stazi je ostalo svega 13 od 20 bolida.

Nakon trećeg starta Hamilton je vratio lidersku poziciju i mirno je održavao prednost ispred Bottasa, a na treću poziciju probio se Ricciardo (Renault). 

U 46. od 59 krugova nova drama: Četvrtoplasiranom Lanceu Strollu (Racing Point) pukla je guma, zabio se u ogradu, a trka je ponovo prekinuta.

F1_toskana_006.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Kada je utrka četvrti put startovala, Bottas je zaspao, Hamilton pobjegao i zabilježio 90. pobjedu u karijeri. Već za dvije sedmice u Rusiji, britanski vozač ima priliku dostići legendarnog Michaela Schumachera.

Bottas je osvojio drugo mjesto, dok je najnižu stepenicu postolja zauzeo Albon (Red Bull). Bodove su osvojili i Ricciardo, Perez (Racing Point), Norris (McLaren), Kvyat (AlphaTauri)…

U ukupnom poretku Hamilton ubjedljivo vodi sa 190 bodova ispred Bottasa (135) i Verstappena (110).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije