Barcelona: Hamilton s pola gasa do 88. pobjede u karijeri

Radiosarajevo.ba
Barcelona: Hamilton s pola gasa do 88. pobjede u karijeri

Na stazi u Barceloni održana je Velika nagrada Španije, šesta utrka Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora F1.

Kvalifikacioni trening prošao je prema očekivanju – Lewis Hamilton (Mercedes) osigurao je najbolju startnu poziciju ispred timskog druga Valtterija Bottasa, Maxa Verstappena (Red Bull), dva vozača Racing Pointa Lancea Strolla i Sergia Pereza

barcelona_F1_2020_002.jpg - undefined

Foto: McLaren

Hamilton je zadržao prvu poziciju na startu trke, Verstappen se probio na drugo, a Bottas pao na četvrto mjesto. Ubrzo je Finac prešao trećeplasiranog Strolla i formiran je već uobičajem ovogodišnji poredak: Hamilton, Verstappen, Bottas.

Zvanični svjetski prvak je praktično "s pola gasa" držao lidersku poziciju, dok je Bottas bezuspješno pokušavao dostići Verstappena.  Malo uzbuđenja unosila je tek najava kišnih oblaka u finišu utrke, no staza je ostala suha.

barcelona_F1_2020_007.jpg - undefined

Foto: Mercedes-AMG

Na kraju je Hamilton bez mnogo problema zabilježio 88. pobjedu u karijeri kojom je učvrstio vodstvo u ukupnom poretku i na vječitoj listi sasvim se približio Michaelu Schumacheru, od kojeg ga dijele tri trijumfa u F1.

Verstapen je završio na drugom, Bottas na trećem mjestu, dok su bodove osvojili i Stroll, Perez, Sainz (Mclaren), Vettel (Ferrari), Albon (Red Bull), Gasly (AlphaTauri) i Norris (Mclaren). Naredna utrka je VN Belgije u Spa Francorchampsu 30. augusta.

barcelona_F1_2020_006.jpg - undefined

Foto: Racing Point

Ukupni poredak nakon 6 utrka: Hamilton 132, Verstappen 95, Bottas 89, Leclerc 45, Albon 40, Stroll 40, Norris 39, Perez 32…

Poredak konstruktora: Mercedes 221, Red Bull 135, Racing Point 63, McLaren 62, Ferrari 61, Renault 36…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije