VN Štajerske: Ponovo dominacija Mercedesa, prva pobjeda Hamiltona u sezoni

J. M.
VN Štajerske: Ponovo dominacija Mercedesa, prva pobjeda Hamiltona u sezoni

Vanredna situacija u svijetu sporta, uslovljena pandemijom koronavirusa, utjecala je i na Svjetsko prvenstvo vozača i konstruktora Formule 1. Nakon što je, sa skoro četiri mjeseca zakašnjenja, sezona startovala prošlog vikenda u Austriji, i druga utrka je održana na stazi Red Bull Ring, ovaj put za Veliku nagradu Štajerske. 

Na treningu je dominirao Lewis Hamilton što je bio uvod u monotonu utrku koja je još jednom pokazala dominaciju Mercedesa.

Hamilton je vodstvo ispustio samo tokom zaustavljanja u boksu i na kraju zabilježio prvu pobiedu u sezoni. Ne samo to, Hamilton je već upisao 14. uzastopnu sezonu u F1 u kojoj bilježi makar jednu pobjedu.

Većim dijelom utrke najbliži pratilac šesterostrukoh svjetskog prvaka bio je Max Verstappen (Red Bull), no četiri kruga prije kraja pretekao ga je pobjednik prve utrke Valtteri Bottas (Mercedes).

02_verstappen.jpg - undefined

Foto: Red Bull

Iza Hamiltona, Bottasa i Verstappena na postolju, bodove su još osvojili Albon (Red Bull), Norris (McLaren), Perez (Racing Point), Stroll (Racing Point), Ricciardo (Renault), Sainz (McLaren) i Kvyat (Alhpa Tauri). Pravi debakl doživio je Ferrari jer se Charles Leclerc na početku utrke zabio u Sebastiana Vettela pa su obojica morala odustati.

06_bottas.jpg - undefined

Foto: Mercedes-AMG

Poredak nakon 2 utrke: Bottas 43, Hamilton 37, Norris 26, Leclerc 18, Perez 16, Verstappen 15...

Poredak konstruktora: Mercedes 80, McLaren 39, Red Bull 27, Racing Point 22, Ferrari 19, Renault 8...

Naredna utrka je VN Mađarske 19. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije