Ugrožena regularnost: Sezona još nije počela, a skandal već trese Formulu 1

J. M.
Ugrožena regularnost: Sezona još nije počela, a skandal već trese Formulu 1
Foto: Pirelli / Racing Point RP20 i Mercedes W10

Nešto više od dvije sedmice uoči starta nove sezone Formule 1, kada se sve češće govori o otkazivanju utrka zbog koronavirusa, najbrži cirkus trese skandal.

Za buru se pobrinula ekipa Racing Point koja je među najbržim tokom zimskih testiranja u Barceloni. Na prvi pogled odlična vijest da je najzad neko sposoban ugroziti dominaciju velike trojke – Mercedesa, Ferrarija i Red Bulla.

No, objašnjenje izaziva niz kontroverzi: Racing Point RP20 predstavlja kopiju prošlogodišnjeg šampionskog bolida – Mercedesa W10. I više od toga, kažu bolje upućeni: Racing Point RP20 je prelakirani Mercedes W10.

RP_mercedes_03.jpg - undefined

Twitter

Andy Green, tehnički direktor Racing Pointa, ne negira da su preuzeli neka rješenja od Mercedesa, ali sve u okvirima propisa. Pred nama je posljednja sezona Formule 1 po aktuelnim propisima, uoči velikih izmjena najavljenih za 2021. godinu, pa ne čudi da manji timova nemaju interesa ni finansijskih resursa za "prevelik samostalni razvoj bolida".

Po sličnom obrascu već godinama surađuju Ferrari i Haas, odnosno Red Bull i Toro Rosso (AlphaTauri od 2020.). U taborima ekipe koje samostalno razvijaju bolide – McLarenu, Renaultu i Williamsu – ogorčeni su ovakvim razvojem događaja.

Najavljuje se da će Renault i McLaren uložiti protest Međunarodnoj automobilskoj federaciji (FIA) zbog kršenja propisa o preuzimanju aerodinamičkih elemenata od drugog tima. Sezona još nije počela, a već je narušena regularnost.

Racing Point RP20 i Mercedes W10 - undefined

Foto: Pirelli

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije