Gentlemen, start your engines: Počinje najneobičnija sezona u historiji Formule 1

J. M.
Gentlemen, start your engines: Počinje najneobičnija sezona u historiji Formule 1
Twitter / Lewis Hamilton (Mercedes)

Sa skoro četiri mjeseca zakašnjenja ovog vikenda počinje nova sezona Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1. Podsjetimo, nova sezona najbržeg cirkusa trebala je startovati 15. marta u Australiji, sve ekipe bile su na stazi u Melbourneu, a onda je, dan uoči prvog nezvaničnog treninga, pandemija koronavirusa usporila Formulu 1.

Po domino-efektu, pandemija koronavirusa odgodila je još neke utrke, druge otkazala, pa će sezona početi na stazi Red Bull Ring u austrijskom Spielbergu koja će biti domaćin prve dvije utrke. Naravno, neće biti navijača, utrke će se održavati uz stroge zdravstvene i sigurnosne mjere.

Nakon Austrije u prva dva vikenda jula, potvrđene su i utrke u Mađarskoj (19. jula), Velikoj Britaniji (2. i 9. augusta), Španiji (16. augusta), Belgiji (30. augusta) i Italiji (6. septembra).

Već je letimičan pogleda na kalendar dovoljan za zaključak da nas očekuje neviđena sezona, kako zbog dvostrukog programa na pojedinim stazama, tako i ekspresnog kalendara. Do početka septembra, i utrke u Monzi predviđena su samo dva slobodna vikenda!

Liberty Media, američki vlasnik Formule 1, najavio je održavanje najmanje 16 utrka, pa je u kalendaru ostavljen prostor za Velike nagrade Bahraina, Vijetnama, Kine, Kanade, Rusije, SAD-a, Meksika, Brazila i Abu Dhabija. No, obzirom na epidemioošku situaciju u nekim od ovih zemalja održavanje utrka čini se malo vjerovatnim.

Pređimo konačno na sportski aspekt. Titulu brani Britanac Lewis Hamilton, vozač Mercedesa, koji je prvi favorit i u novoj sezoni. Ako ponovo bude najbolji, sedmom titulom izjednačit će se s legendarnim Michaelom Schumacherom.

Najveće rivale Hamilton će imati u timskom drugu Valtteriju Bottasu i Nizozemcu Maxu Verstappenu (Red Bull), dok malo ko očekuje da bi se Ferrari, nakon slabih zimskih testova, mogao uključiti u borbu za titulu. Na testovima su zapaženi bili vozači Racing Pointa koji koriste kopiju prošlogodišnjeg šampionskog bolida Mercedesa.

Timovi i vozači

Mercedes: (44) Lewis Hamilton, (77) Valtteri Bottas

Ferrari: (5) Sebastian Vettel, (16) Charles Leclerc

Red Bull Honda: (23) Alexander Albon, (33) Max Verstappen

McLaren Renault: (4) Lando Norris, (55) Carlos Sainz jr.

Renault: (3) Daniel Ricciardo, (31) Esteban Ocon

Alpha Tauri Honda: (10) Pierre Gasly, (26) Danil Kvjat

Racing Point Mercedes: (11) Sergio Perez, (18) Lance Stroll

Alfa Romeo Ferrari: (7) Kimi Räikkönen, (99) Antonio Giovinazzi

Haas Ferrari: (8) Romain Grosjean, (20) Kevin Magnussen

Williams Mercedes: (6) Nicolas Latifi, (63) George Russell

Kalendar 

Austrija – Spielberg (5. juli)

Austrija – Spielberg (12. juli)

Mađarska – Hungaroring (19. juli)

Velika Britanija – Silverstone (2. august)

Velika Britanija – Silverstone (9. august)

Španija – Barcelona (16. august)

Belgija – Spa Francorchamps (30. august)

Italija – Monza (6. septembar)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije