Kakva drama u Monzi: Pierre Gasly u bolidu AlphaTauri osvojio VN Italije!

Radiosarajevo.ba
Kakva drama u Monzi: Pierre Gasly u bolidu AlphaTauri osvojio VN Italije!

Na stazi u Monzi održana je Velika nagrada Italije, osma utrka skraćenog Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1.

U pauzi između prošlonedjeljne utrke u Spa Francorchampsu i nastupa u Monzi, zabranjen je "Party-modus" na Mercedesovim motorima, odnosno korištenje dodatne snage na kvalifikacionom treningu, što je probudilo nadu da bi neko mogao konačno ugroziti Lewisa Hamiltona i Valtterija Bottasa.

No, Mercedesov tandem je još ubjedljivije ostvario prve dvije startne pozicije ispred Carlosa Sainza (McLaren), Sergia Pereza (Racing Point), Maxa Verstappena (Red Bull), Landa Norrisa (Mclaren), Daniela Ricciarda (Renault)...

Za razliku od Hamiltona koji je na startu odbranio prvu poziciju, Bottas je očajno startovao i pao na šesto mjesto jer su ga pretekli Sainz, Norris, Perez i Ricciardo.

F1_Monza_2020_004.jpg - undefined

Foto: Mercedes-AMG

Poredak vodećih nije se mijenjao punih 20 (od ukupno 53) krugova i baš kada se očekivalo da krenu zaustavljanja u boksu, počela je drama. Najprije je Kevin Magnussen parkirao pokvaren bolid Haas tik uz ulaz u boks zbog čega je na stazu izašao "safety car".

Katastrofalnu grešku pravi vodeći Hamilton koji je otišao na zamjenu guma iako je važila privremena zabrana ulaska u boks. Kada je boks najzad "otključan", na promjenu guma su otišli i ostali vozači, a najbrži su bili mehaničari Mercedesa koji su Bottasu omogućili da pretekne Pereza i Ricciarda.

No, vrlo brzo se desio novi incident: Vozač Ferrarija Charles Leclerc izletio je sa staze u krivini Parabolica zbog čega je utrka prekinuta, a svi bolidi povučeni u boks.

F1_Monza_2020_007.jpg - undefined

Foto: Formula 1

Bila je kruna još jednog debakla Ferrarija kojem, srećom, nisu prisustvovali "Tifosi" u Monzi: Nakon 13. i 17. mjesta na treningu, vrlo brzo je Sebastian Vettel morao odustati zbog kvara kočnica.

Uslijedio je polusatni prekid tokom kojeg je Hamilton zaradio 10 sekundi kazne, a utrka je nastavljena od 28. kruga. Hamilton je već u narednom krugu odradio kaznu i vratio se na 17. mjesto, a lidersku poziciju preuzeo je Pierre Gasly (Alpha Tauri) zato što je uštedio jedno zaustavljanje!

Mladi Francuz ušao je finiš na prvom mjestu, ispred Sainza, Strolla (Racing Point), Norrisa, Bottasa, Ricciarda…

F1_Monza_2020_003.jpg - undefined

Foto: McLaren

Iako je drugoplasirani Sainz vozio s "gasom do daske", smanjivao zaostatak za liderom, Gasly je uspio sačuvati prednost i zabilježiti senzacionalnu pobjedu!

To je drugi trijumf male ekipe iz Faenze, a prvi je zabilježio prije 12 godina, također u Monzi, Sebastian Vettel, tada za ekipu koja se zvala Scuderia Toro RossoPierre Gasly je prvi Francuz koji je pobijedio u utrci F1 nakon 24 godine.

Osim senzacionalnog pobjednika Gaslyja, mjesta na postolju zauzeli su Sainz i Stroll, dok su bodove osvojili i Norris, Bottas, Ricciardo, Hamilton, Ocon, Kvyat i Perez.

F1_Monza_2020_009.jpg - undefined

Foto: Racing Point

Ukupni poredak nakon 8 utrka: Hamilton 164, Bottas 117, Verstappen 110, Stroll 57, Norris 57, Albon 48, Leclerc 45, Gasly 43, Sainz 41, Ricciardo 41, Perez 34...

Poredak konstruktora: Mercedes 281, Red Bull 158, Mclaren 98, Racing Point 82, Renault 71, Ferrari 61, AlphaTauri 47...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije