Silverstone: Verstappen prekinuo pobjedničku seriju Mercedesa

Radiosarajevo.ba
Silverstone: Verstappen prekinuo pobjedničku seriju Mercedesa

Skraćeni kalendar Formule 1 uslovio je da britanski Silverstone drugi vikend uzastopno ugosti najbrži cirkus, ovaj put na petoj utrci sezone nazvanoj Velika nagrada 70. godišnjice F1.

Između dvije utrke u Silverstoneu stigla je presuda u aferi Copygate: Ekipa Racing Point koristila je nelegalne kopije dijelova bolida Mercedesa pa je kažnjena novčano s 400.000 eura i oduzimanje 15 bodova u poretku konstruktora.

Na kvalifikacionom treningu opet je Racing Point bio u centru pažnje: Njihov vozač Nico Hülkenberg, u drugom nastupu u kojem mijenja koronavirusom zaraženog Sergia Pereza, ostvario je treću startnu poziciju, iza nedodirljivih vozača Mercedesa – Valtterija Bottasa i Lewisa Hamiltona – a ispred Maxa Verstappena u Red Bullu.

Na startu utrke Bottas je zadržao prvu poziciju i poveo utrku ispred Hamiltona, Verstappena, Hülkenberga… Verstappen je ovaj put uspio pratiti vozače Mercedesa koristeći nešto "ofanzivniju" taktiku, no bilo je jasno da Bottas i Hamilton, kao i prošle nedjelje imaju dosta problema s gumama.

Posljedica toga je da je Verstappen nakon prvih ulazak u boks preuzeo vodstvo i s lakoćom ga održavao do kraja, izuzev kratke faze nakon posljednjeg ulaska u boks.

Tada je Hamilton nakratko poveo ali ga je strah od ponavljanja prošlosedmičnog scenarija - kada mu je u posljednjem krugu pukla guma - natjerao da još jednom uđe u boks i prepusti lidersku poziciju i pobjedu Verstappenu.

Na kraju je Verstappen zabilježio pobjedu i prekinuo pobjedničku seriju Mercedesa. Mjesta na postolju zauzeli su i drugoplasirani Hamilton i Bottas na trećem mjestu, dok su bodove još osvojili Leclerc (Ferrari), Stroll (Racing Point), Albon (Red Bull), Hülkenberg, Ocon (Renault), Norris (Mclaren) i Kvyat (Alpha Tauri).

Ukupni poredak nakon 5 utrka: Hamilton 107, Verstappen 77, Bottas 73, Leclerc 45, Norris 38, Albon 34, Stroll 30…

Poredak konstruktora: Mercedes 180, Red Bull 111, Ferrari 55, McLaren 53, Racing Point 43, Renault 36…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije