Belgija: Nova pobjeda Hamiltona u sjeni neviđenog debakla Ferrarija

Radiosarajevo.ba
Belgija: Nova pobjeda Hamiltona u sjeni neviđenog debakla Ferrarija

Ljubitelji Formule 1 konačno su dočekali jednu utrku ovogodišnjeg skraćenog prvenstva koja podsjeća na dane prije koronavirusa. Naime, na stazi Spa Francorchamps vožena je VN Belgije koja je i u normalnim okolnostima na programu krajem augusta.

Iako je Lewis Hamilton (Mercedes) ostvario "pole" ispred timskog druma Valtterija Bottasa i Maxa Verstappena (Red Bull), kvalifikacioni trening obilježio je novi debakl Ferrarija čiji su vozači Charles Leclerc i Sebastian Vettel zauzeli tek 13. i 14. mjesto.

F1_belgija_2020_002.jpg - undefined

Foto: Mercedes-AMG

Poredak prve trojice nije primijenjen nakon starta utrke: Hamilton, Bottas i Verspappen su vozili utrku za sebe, dok je daleko iza formirana kolona koju je predvodio Daniel Ricciardo (Renault).

Utrka je usporena na isteku prve četvrtine: Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) izgubio je kontrolu na bolidom, udario u ogradu, a na točak koji je otpao s njegovog bolida naletio je George Russell (Williams). Obojica u morala odustati, a na stazi je dugo bio sigurnosni automobil.

F1_belgija_2020_003.jpg - undefined

Foto: Formula 1

Nakon restarta ista meta – isto odstojanje: Hamilton, Bottas, Verstappen, Ricciardo... Poredak se nije mijenjao do kraja iako su u finišu utrke vozači Mercedesa ponovo imali problema s gumama.

Na kraju je Hamilton zabilježio 89. pobjedu u karijeri kojom je povećao prednost u ukupnom poretku. Mjesta na postolju zauzeli su i Bottas i Verstappen, dok su bodove osvojili još i Ricciardo, Ocon (Renault), Albon (Red Bull), Norris (McLaren), Gasly (Alpha Tauri), Stroll (Racing Point) i Perez (Racing Point). 

F1_belgija_2020_005.jpg - undefined

Foto: Red Bull

Ferrari je i na trci doživio debakl, još veći nego na treningu, pa je Vettel završio na 13. mjestu, a Leclerc dvije pozicije niže (15). Narednog vikenda vozi se utrka u Monzi i prava je sreća za Ferrari što neće biti gledalaca...

Ukupni poredak nakon 7 utrka: Hamilton 157, Verstappen 110, Bottas 107, Albon 48, Leclerc 45, Noriss 45, Stroll 42,  Perez 33, Ricciardo 33...

Poredak konstruktora: Mercedes 264, Red Bull 158, Mclaren 68, Racing Point 66, Ferrari 61, Renault 59...  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije