VN Austrije: Hamilton pobijedio Rosberga nakon drame u Spielbergu

Radiosarajevo.ba
VN Austrije: Hamilton pobijedio Rosberga nakon drame u Spielbergu
/ printscreen
Na stazi u Spielbergu održana je VN Austrije, deveta trka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva Formule 1.

Nakon što je najbolju startnu poziciju ostvario Lewis Hamilton (Mercedes) a njegovi najveći rivali timski drug Nico Rosberg i Sebastian Vettel (Ferrari) zbog kazni izgubili po pet pozicija činilo se da će zvanični svjetski prvak imati lagan put do pobjede.

Hamilton je morao startovati na supermekim gumama koje se brzo troše. Ipak, iznenađujuće je izdržao 20-ak krugova s ovom "obućom", ali kada je otišao u boks izgubio je vodstvo.

Lidersku poziciju preuzeo je Vettel, pokušavši još duže izdržati bez promjene pneumatika. Međutim, preračunao se, na početku druge trećine trke, na ciljnom pravcu eksplodirala je guma na Ferrariju pa je na stazu izašao "safety car".

Prvo mjesto tada je preuzeo Nico Rosberg, a prvi pratilac bio je Hamilton. Tandem Mercedesa je 15 krugova prije kraja još jednom išao u boks, pri čemu je Rosberg uzeo mekše gume.

U posljednjih nekoliko krugova pratili smo pravu dramu, Hamilton je na sve načine pokušavao obići timskog druga. U tome je uspio u posljednjem krugu kada je došlo je do kontakta.

Hamilton je zabilježio pobjedu, a Rosberg s oštećenim bolidom jedva se dokotrljao do četvrtog mjesta. Između Mercedesovih vozača plasirali su se Max Verstappen (Red Bull) na drugom i Kimi Räikkönen (Ferrari) na trećem mjestu.

Bodove su još osvojili Ricciardo (Red Bull), Button (Mclaren), Grosjean (Haas), Sainz (Toro Rosso), Bottas (Williams) i Wehrlein (Manor).

Ukupni poredak nakon 9 od 21 utrke: Rosberg 153, Hamilton 142, Vettel 96, Räikkönen 96, Ricciardo 88, Verstappen 72, Bottas 54…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije