Prva pobjeda Ayrtona Senne: Na današnji dan rođena je legenda o "kišnom čovjeku"

J. M.
Prva pobjeda Ayrtona Senne: Na današnji dan rođena je legenda o "kišnom čovjeku"

Na današnji dan prije 34 godine staza u Estorilu bila je domaćin druge utrke Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1.

Već je trening za VN Portugala 1985. godine nagovijestio veliki događaj. Brazilac Ayrton Senna, vozač Lotus-Renaulta, ostvario je najbolju startnu poziciju, prvu u svojoj karijeri.

Sezonu ranije Senna je oduševio sjajnim nastupima u slabašnom Tolemanu i već tada bi zabilježio prvu pobjedu da zbog kiše nije prekinuta utrka u Monte Carlu 1984. godine, upravo u trenutku kada je dostigao lidera Alaina Prosta.

lotus_97t_5.jpeg - undefined

Foto: Lotus

Punih 11 mjeseci je 25-godišnji Brazilac čekao na trenutak osvete i dočekao ga je tog 21. aprila 1985.

Kada su se nad Estorilom nadvili kišni oblaci, bolji poznavaoci zbivanja znali su ko je favorit. Senna je na startu utrke zadržao prvu poziciju iz kvalifikacija, a onda prednost povećavao, povećavao… Nakon 10. kruga Senna je imao 13 sekundi prednosti, nakon 20. kruga čak pola minuta.

Dok se konkurenti "klizali", izlijetali, dotle je crni Lotus na vlažnoj stazi išao kao po šinama. Pobjednik je prvi put u karijeri Ayrton Senna! Na cilju je ostvario prednost od minuta i dvije sekunde nad drugoplasiranim Micheleom Alboretom (Ferrari) koji je jedini ostao u istom krugu s čudesnim Brazilcem.

lotus_97t_46.jpeg - undefined

Foto: Lotus

Na primjedbu svog oca da je po kišnoj stazi previše "forsirao", Senna je odgovorio: "Vozio sam kako sam jedino mogao jer, da sam smanjio tempo i kočio, sigurno bih izletio sa staze".

Tada je prvi put upotrijebljen izraz "kišni čovjek". Do kraja sezone Senna je ostvario čak devet najboljih startnih pozicija, ali je nepouzdanost bolida zaslužna što je došao do još samo jedne pobjede 1985. godine. Bilo je to u Spa Francorchampsu, treba li uopće spominjati, na kiši!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije