Na današnji dan: Ayrton Senna pobijedio u najkraćoj utrci u historiji F1

J. M.
Na današnji dan: Ayrton Senna pobijedio u najkraćoj utrci u historiji F1
Trebala je to biti rutinska utrka za kraj već riješenog šampionata Formule 1, no VN Australije, održana na današnji dan prije 27 godina, ušla je u historiju.

Ayrton Senna osigurao je treću titulu šampiona na prethodnoj utrci u Japanu koja će se pamtiti i kao posljednji nastup Alaina Prosta u Ferrariju.

Nakon što je francuski "profesor" utrku u Suzuki završio na četvrtom mjestu, bez šansi da drži korak s vozačima McLarena i Williamsa, svoj Ferrari uporedio je s kamionom. To je bilo previše šefovima "propetog konjića" koji su Prostu uručili otkaz i za posljednju utrku sezone angažirali Giannija Morbidellija iz MInardija.

Mladi Italijan nije mogao zamisliti gore uslove za prvi (i jedini) nastup u kokpitu Ferrarija. Kiša je toliko padala u Adelaideu 3. novembra 1991. godine da se dugo vijećalo hoće li se utrka uopće održati. Na kraju je presudio pritisak TV kompanija, no bilo je jasno da će se na ulicama Adelaidea dešavati haos.

Veliki Ayrton Senna (McLaren) odbranio je prvu startnu poziciju s kvalifikacionog treninga, poveo je utrku ispred timskog druga Gerharda Bergera i Nigela Mansella (Williams).

mcLaren_senna_01.jpg - undefined

Foto: McLaren

Ubrzo je Mansell prešao Bergera i krenuo u potjeru za Sennom, no britanski "lav" izgubio je kontrolu nad bolidom i završio u zidu.

Mansell nije bio jedina žrtva katastrofalnih uslova, zbog čega je Senna pri svakom prolasku ciljnom ravninom od direkcije utrke tražio prekid. Kada je legendarni Brazilac završio 16. od predviđenog 81 kruga, redari su istakli crvene zastave, trka je prekinuta nakon svega 24 minuta.

Rezultatom utrke proglašen je poredak nakon 14 krugova, odnosno nešto manje od 53 kilometra, što je VN Australije 1991. učinilo najkraćom utrkom u historiji Formule 1. Do pobjede je došao Senna ispred Mansella, Bergera, Piqueta (Benetton), Patresea (Williams) i Morbidellija, pri čemu su svi dobili polovinu predviđenih bodova.

Umjesto na postolju, Mansell je završio u ambulanti zbog posljedice izlijetanja u 16. (nevažećem!) krugu, a trostruki svjetski prvak Nelson Piquet je na bizaran način završio karijeru u F1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije