Na današnji dan: Smrt Rogera Williamsona, najšokantnija scena u historiji F1

J. M.
Na današnji dan: Smrt Rogera Williamsona, najšokantnija scena u historiji F1
Foto: Wikipedia / Ostaci Williamsonovog bolida
Današnja popularnost Formule 1 vezana je za televiziju koja nam je približila najbrži cirkus. Nažalost, zahvaljujući malim ekranima postali smo svjedoci i mnogih tragedija pri čemu je prva asocijacija pogibija Ayrtona Senne u Imoli 1994. godine.

Iz vremena kada se Formula 1 tek probijala u eter, potječe vjerovatno najšokantnija scena u historiji ove discipline automobilskog sporta. Bile su to "krvave '70-te", doba kada su sigurnosni standardi bili mizerni, a vozači na svakoj utrci "čekali svoj red za onaj svijet".

Velika nagrada Holandije u Zandvoortu, 29. juli 1973. Na startu utrke, održane na današnji dan prije 45 godina, bio je mladi britanski vozač Roger Williamson za volanom STR Marcha.

Dvije sedmice ranije debitirao je u F1 u Silverstoneu i odustao na VN Velike Britanije. I drugi nastup Williamsona brzo je okončan: U 8. krugu utrke u Zanvoortu otkazale su mu gume, bolid je udario u ogradu i zapalio se...

Uslijedila je šokantna scena koju su uživo pratili milioni gledatelja širom svijeta.

Williamson nije bio ozbiljno povređen od sudara, no ostao je zarobljen pod bolidom kojeg je gutao plamen.

Redari na stazi bili su slabo obučeni i loše opremljeni, bez vatrootporne odjeće nisu se mogli približiti buktinji.

Reagirao je jedan od najboljih Williamsovih prijatelja među vozačima F1 - Britanac David Purley. Zaustavio je svoj bolid, dotrčao do plamtećeg Williamsovog Marcha, pokušavao ga ispraviti... Bezuspješno.

Potom je oteo vatrogasni aparat nespretnim redarima i pokušao ugasiti plamen. Opet bezuspješno. Purley je kasnije izjavio da je mogao čuti Williamsove krike.

Do trenutka kada je stigao prvi obučeni vatrogasac i ugasio vatru Roger Williamson je umro od gušenja.

Drugi vozači prolazilio su pored mjesta tragedije misleći da je Purley doživio udes te da nema povrijeđenih.

Tragedija u Zandvoortu imala je dalekosežne posljedice, a najznačajnija je da je vatrootporna odjeća postala obavezna za sve redare na stazi.

A David Purley? Dobio je Medalju Kralja Georgea za hrabrost koju je iskazao u pokušaju da spasi Williamsona. Nažalost, život ga nije nagradio.Poginuo je 2. jula 1985. u avionskoj nesreći...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije