Kobni 1.maj: Na današnji dan prije 24 godine poginuo je Ayrton Senna

Radiosarajevo.ba
Kobni 1.maj: Na današnji dan prije 24 godine poginuo je Ayrton Senna
Na današnji dan prije tačno 24 godine legendarni Brazilac Ayrton Senna izgubio je život tokom trke Formule 1 za Veliku nagradu San Marina.

Senna, jedan od najboljih vozača u historiji Formule 1, ako ne i najbolji, poginuo je u 34. godini pošto mu je pukao i otkazao upravljački mehanizam, pri brzini većoj od 300 km/h, udario u zid u krivini Tamburello na stazi “Enzo i Dino Ferrari”.

Samo dan ranije, na istoj stazi, tokom kvalifikacija na skoro istom mjestu život je izgubio i Austrijanac Roland Ratzenberger. Dvije tragedije, a posebno taj 1. maj 1994. godine, zauvijek su izmijenili kako Formulu 1, tako i sport uopće.

Legendarni Brazilac je u karijeri trijumfovao 41 put, još 39 puta se našao na podijumu, osvojio je tri titule šampiona i ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši ikada.

Vladao je ulicama Monte Carla i od svog debija u Formuli 1 1984. godine branio je boje Tolemana, Lotusa, McLarena i Williamsa.

Sigurno je da bez Senne Formula više nije bila ista jer su je mnogi zavoljeli upravo zbog njega.

I sada, gotovo dvije i po decenije kasnije, mnogi razmišljaju o tome ‘šta bi bilo kad bi bilo’, ali jedno je sigurno – Senna je bio jedinstven, po načinu vožnje se razlikovao od ostalih, neki ga nisu voljeli, mnogi jesu, ali je bio i ostao nedodirljiv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije