Na današnji dan: Kako je Danica Patrick ispisala historiju rodne ravnopravnosti

J. M.
Na današnji dan: Kako je Danica Patrick ispisala historiju rodne ravnopravnosti
Foto: Andretti Green Racing / Danica Patrick nakon pobjede
Ako bi se tražila oblast u kojoj važe najveće predrasude prema načelu rodne ravnopravnosti, onda je to vjerovatno vožnja.

Ženama je najteže da se izbore s epitetom "loših  vozača" iako zvanične statistike pokazuju da izazivaju znatno manje udesa s kobnim posljedicama od muškaraca.

Zato ne čudi da se vrlo malo pripadnica ljepšeg pola okušalo u automobilskom sportu, a one koje su obukle trkački kombinezon i kacigu ostavile su traga u svijetu brzina.

Francuskinja Michele Mouton bila je svjetska vicešampionka u reliju 1982. godine,  Njemica Jutta Kleinschmidt osvojila je rally Pariz Dakar 2001. godine.

Bez obzira na uspjehe u reliju, disciplini u kojoj brzina nije presudni faktor za uspjeh, prema ženama u automobilskom sportu bilo je dosta rezervi na utrkama na kružnim stazama, pogotovo u trkačkim jednosjedima...

Sve do 20. aprila 2008. godine kada je Danica Patrick ispisala historiju rodne ravnopravnosti.

Trka Indy Japan 300, održana na današnji dan prije 10 godina na stazi Motegi u Japanu, ušla je u anale trkačke serije koja je američki pandan Formule 1.

Najprije je zbog obilne kiše trka prolongirana za 22 sata, nisu se vozile kvalifikacije... Startni red formiran je na osnovu plasmana u šampionatu.

Šestu startnu poziciju imala je Danica Patrick za volanom bolida Dallara-Honda ekipe Andretti Green Racing. Amerikanka koja je 25 dana ranije napunila 25 godina već je proglašena "najbržom ženom svijeta", a događaji na stazi Motegi potvrdit će ovu ocjenu...

Prolazak ciljem u Japanu - undefined

Prolazak ciljem u Japanu (wiki)

Jer, nepuna dva sata kasnije svijet je brujao o senzaciji. Danica Patrick je prva prošla ciljem, nakon 200 krugova ostvarila trijumf s pet sekundi prednosti nad drugoplasiranog Hélio Castro-Nevesom, dok je na trećem mjestu završio Scott Dixon.

Bio je trenutak za historiju: Žena je prvi put pobijedila na utrci Indy Car serije. Pobjednica nije mogla zaustaviti suze u zagrljaju šefa tima - proslavljenog vozača Michaela Andrettija. Činilo se da bi i Formula 1, nakon dugo vremena, mogla dobiti aktivnu takmičarku.

Danica Patrick pozvana je na testiranje fabričkog bolida Honde, ali je vožnja otkazana nakon što su Japanci objavili povlačenje iz najbržeg cirkusa. Šteta, jer je i karijera Danice Patrick krenula silaznom putanjom.

Danas Danica Patrick vozi NASCAR Cup seriju, a svijet se prisjeća da je prije 10 godina ostvarila najveću pobjedu u karijeri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije