Poklonili pobjedu Hamiltonu: Komesari režirali ishod utrke u Montrealu

J. M.
Poklonili pobjedu Hamiltonu: Komesari režirali ishod utrke u Montrealu

Na stazi u Montrealu održana je Velika nagrada Kanade, sedma utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, na kojoj je nastavljena dominacija Mercedesa.

Na treningu je najbrži bio Sebastian Vettel (Ferrari) i ostvario prvi "pole" nakon skoro godinu dana, koliko je prošlo od prošlogodišnje VN Njemačke.

kanada_F1_2019_006.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Vozač Ferrarija nadmašio je lidera u šampionatu Lewisa Hamiltona (Mercedesa), timskog druga Charlesa Leclerca, dok je Daniel Ricciardo (Renault) bio senzacionalan četvrti ispred Valtterija Bottasa (Mercedes).

Poredak najbržih s treninga nije se promijenio nakon što je ugašeno crveno svjetlo na startu utrke. Vettel je poveo ispred Hamiltona, Leclerca, Ricciarda...

kanada_F1_2019_002.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Vettel je držao bez problema držao prvu poziciju, ostao na čelu i nakon promjene guma, no na ulasku u drugu polovinu utrke Hamilton je pojačao i došao u DRS-zonu, manje od sekunde iza Vettela.

U 48. od 70 krugova Vettel je izletio u travu, ali se uspio vratiti na stazu ispred Hamiltona zbog čega je došao pod istragu komesara. Dok je Vettel ponovo odmicao na čelu, ključno pitanje u finišu utke bilo je "hoće li njemački vozač dobiti kaznu".

kanada_F1_2019_008.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Komesari su donijeli prilično diskutabilnu odluku i Vettela kaznili s pet sekundi, čime je riješeno pitanje pobjednika. Vettel je prvi prošao ciljem, ali je nakon uračunatih pet sekundi pobjeda pripala Hamiltonu!

Pored pobjednika Hamiltona i drugoplasiranog Vettela mjesto na postolju zauzeo je i Leclerc, a bodove su još osvojili i Bottas, Verstappen (Red Bull), Ricciardo, Hülkenberg (Renault), Gasly (Red Bull), Strol (Racing Point) i Kvyat (Toro Rosso).

kanada_F1_2019_005.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Poredak nakon 7 od 21 utrke: Hamilton 162, Bottas 133, Vettel 100, Verstappen 88, Leclerc 72, Gasly 36, Sainz 18, Ricciardo 16, Magnussen 14, Perez 13, Räikkönen 13, Norris 12, Hülkenberg 12…

Poredak konstruktora: Mercedes 295, Ferrari 172, Red Bull 124, McLaren 30, Renault 28, Racing Point 19, Toro Rosso 17, Haas 16, Alfa Romeo 13…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije