Nastavak dominacije: Hamilton usporio kolonu i pobijedio u Monte Carlu

J. M.
Nastavak dominacije: Hamilton usporio kolonu i pobijedio u Monte Carlu

Ulice Monte Carla ugostile su vozače i bolide Formule 1 na šestoj utrci ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva.

Očekivano, kvalifikacije su protekle u dominaciji vozača Mercedesa koji su slavili na svih pet utrka ove sezone, a prvu startnu poziciju ovaj put je ostvario Lewis Hamilton ispred timskog druga Valtterija Bottasa, Maxa Verstappena (Red Bull), Sebastiana Vettela (Ferrari)...

F1_monako_2019_002.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Na startu utrke poredak nije promijenjen: Hamilton je zadržao prvu poziciju i poveo ispred Bottasa, Verstappena i Vettela.

Charles Leclerc, vozač Ferrarija koji je zbog greške ekipe kvalifikacije okončao na 16. mjestu, pokušao se u uvodnim krugovima probiti naprijed, sve dok u 10. krugu nije imao kontakt s Nicom Hülkenbergom (Renault).

F1_monako_2019_003.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Stazu su preplavili komadi oštećenog Leclercovog bolida pa je na stazu izašao "safety car". Vodeći su to iskoristili za zaustavljanje u boksu, što je Verstappen iskoristio i prešao Bottasa.

Međutim, pokazalo se da je iz boksa pušten nepropisno, ugrožavajući sigurnost drugih vozača, pa je zaradio 5 sekundi kazne. Bottas je još jednom otišao u boks nakon čega ga je na trećem mjestu zamijenio Vettel.

F1_monako_2019_001.jpg - undefined

Foto: Scuderia Ferrari

Potom je na sporoj uličnoj stazi formiran "vozić" koji je kontrolirao Hamilton, praćen od Verstappena, Vettela i Bottasa. Iako je Hamilton bio dosta spor s "medium" kompletom guma, održavao je vodstvo ali mu je Verstappen stalno puhao za vratom.

U 76. od 78 krugova, Verstappen je pokušao, ali nije uspio izbiti na prvo mjesto. Hamilton je ostao na čelu i ciljem prošao prvi, ispred Verstappena, Vettela i Bottasa.

F1_monako_2019_006.jpg - undefined

Foto: Daimler

Kada je Verstappenu uračunato 5 sekundi kazne, Holanđanin je pao na četvrtu poziciju, a mjesta na postolju zauzeli su pobjednik Hamilton, drugoplasirani Vettel i trećeplasirani Bottas.

Bodove su još osvojili Gasly (Red Bull), Sainz (McLaren), Kvyat (Toro Rosso), Albon (Toro Rosso), Ricciardo (Renault) i Grosjean (Haas).  

F1_monako_2019_009.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Poredak nakon 6 od 21 utrke: Hamilton 137, Bottas 120, Vettel 82, Verstappen 78, Leclerc 57, Gasly 32, Sainz 18, Magnussen 14, Perez 13, Räikkönen 13, Norris 12…

Poredak konstruktora: Mercedes 257, Ferrari 139, Red Bull 110, McLaren 30, Racing Point 17, Haas 16, Toro Rosso 16, Alfa Romeo 13…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije