F1 / Humani gest u teškim vremenima: Sedam ekipa Formule 1 proizvodi respiratore

28. 03. 2020. u 13:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 19

Sedam ekipa Formule 1 sa sjedištem u Velikoj Britaniji pokrenulo je projekt nazvan “Pitlane” (boks), kojim odgovaraju na poziv vlade i uključuju se u proizvodnju medicinske opreme, prvenstveno respiratora, potrebne za borbu protiv pandemije bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom.

U projekt su uključeni Mercedes, Red Bull, McLaren, Renault, Racing Point, Haas i Williams, njihovi tehnološki ogranci, kao i vodstvo Formule 1.

“Slijedeći odluke britanske vlade, projekt ‘Pitlane’ je usredotočen na tri područja rada. Ta područja variraju od preinake postojećih medicinskih aparata, podrške u povećanju proizvodnje respiratora prema poznatim nacrtima, do ubrzanog osmišljavanja i izgradnje prototipova novih uređaja za licenciranje i moguću proizvodnju“, stoji u saopštenju F1.

“Jedinstvena sposobnost Formule 1 da ubrzano odgovori na inženjerske i tehničke izazove dopušta nam da se nadovežemo na dosadašnje inženjerske odgovore u industriji.”

U saopštenju se zaključuje da svih sedam ekipa “ostaje spremno sudjelovati i u ostalim područjima koja zahtijevaju brz, inovativan tehnološki odgovor na jedinstvene izazove pred koje nas stavlja pandemija COVID-19”.

NEMA KOMENTARA