Na današnji dan prije 20 godina: Briljantna pobjeda Michaela Schumachera u Brazilu

J. M.
Na današnji dan prije 20 godina: Briljantna pobjeda Michaela Schumachera u Brazilu

Poput skoro kompletnog svijeta sporta, tako je koronavirus zaustavio i Formulu 1. Ono što je izvjesno je odlaganje prvih osam ovogodišnjih utrka, što znači da bi, u najboljem slučaju, sezona Formule 1 mogla početi tek 14. juna u Kanadi.

U takvoj situaciji ljubiteljima najbržeg cirkusa ostaje evociranje uspomena na stare utrka, a danas je jubilarna godišnjica jedne takve. Prije tačno 20 godina, 26. marta 2000, na stazi Autódromo José Carlos Pace, poznatijoj kao Interlagos, održana je VN Brazila, druga utrka sezone.

Uvodni nastup u Australiji 2000. godine završen je dvostrukom pobjedom FerrarijaMichael Schumacher prvi, Rubens Barrichello drugi, dok su njihovi najveći rivali – Mika Häkkinen i David Coulthard (McLaren) – odustali zbog kvara motora.

U Brazilu se učinilo da bi McLaren mogao uzvratiti udarac: Häkkinen je ostavario "pole", Coulthard bio drugi, dok je Schumacher startovao tek sa treće pozicije.

schumi_2000_05.jpg - undefined

Facebook

No, bio je dovoljan samo jedan krug, 4309 metara Interlagosa, da legendarni Schumi pokaže ko je kralj Formule 1. Čim se ugasilo crveno svjetlo Nijemac je pretekao Coultharda, odmah napao Häkkinena, disao za vrat Fincu… Na ulasku u drugi krug, Schumacher je u velikom stilu prije krivine "Senna S" pretekao Häkkinena i preuzeo vodstvo.

Schumi je zabilježio pobjedu, ispuštajući vodstvo samo nakratko tokom zaustavljanja u boksu. U finišu je morao usporiti zbog problema s pritiskom ulja u motoru, pa mu se drugi vozač McLarena David Coulthard približio na svega 4,3 sekunde. Pobjednički trofej najvećem svjetskom vozaču predao je najveći svjetski fudbaler – Pele.

schumi_2000_03.jpg - undefined

Facebook

Nakon što je utrka okončana uložen je protest na Coulthardov bolid koji je imao 7 milimetara niži klirens od propisa. Šest sati nakon utrke Coulthard je diskvalificiran, a svi vozači koji su bili plasirani iza Škota – pomakli su se jednu poziciju naprijed.

VN Brazila okončana je pobjedom Michaela Schumachera iza kojeg su se plasirali Fisichella (Benetton), Frentzen (Jordan), Trulli (Jordan), R. Schumacher (Williams), Button (Williams). Na kraju sezone Michael Schumacher je osvojio titulu, treću u karijeri, prvu u dresu Ferrarija…

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije