Dvostruko slavlje Mercedesa u Belgiji: Russellu pobjeda, Verstappen tek peti

0
Radiosarajevo.ba
Dvostruko slavlje Mercedesa u Belgiji: Russellu pobjeda, Verstappen tek peti
Foto: EPA - EFE / Russell, Hamilton i Piastri na podijumu

Britanac George Russell u Mercedesu pobjednik je Velike nagrade Belgije na stazi Spa Francorchamps, 14. utrke sezone Svjetskog prvenstva u Formuli 1.

Sjajnu predstavu Mercedesa upotpunio je njegov timski kolega Lewis Hamilton osvojivši drugo mjesto, dok je treći bio Australac Oscar Piastri u McLarenu.

Bila je to prva dvostruka pobjeda za Mercedes od novembra 2022. u Sao Paulu, kada je također slavio Russell ispred Hamiltona.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Jedna osoba prevezena u bolnicu, u toku uviđaj

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Jedna osoba prevezena u bolnicu, u toku uviđaj

Četvrti je bio Ferrarijev Charles Leclerc, dok je vodeći u poretku i branitelj naslova Nizozemac Max Verstappen (Red Bull) bio peti.

Verstappen je ostvario najbrže vrijeme u subotnjim kvalifikacijama, ali je startao s deset mjesta niže startne pozicije zbog promjene motora, a na kraju se probio do pete pozicije.

U ukupnom poretku SP-a redoslijed se nije bitno mijenjao jer je Verstappenov najbliži pratitelj Britanac Lando Norris u drugom McLarenu završio tek na šestom mjestu.

Verstappen vodi sa 275 bodova, na drugom mjestu je Norris sa 197 bodova, dok je treći Leclerc sa 174 boda.

U poretku konstruktora vodi Red Bull sa 404 boda, na drugom mjestu je McLaren sa 361 bodova, a treće mjesto drži Ferrari sa 340 bodova.

Slijedi pauza od četiri sedmice, sve do 25. augusta kada je na rasporedu VN Nizozemske na Zandvoortu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije