RBMA Radio Show - Kathleen Hanna

Radiosarajevo.ba
RBMA Radio Show - Kathleen Hanna
Radiosarajevo.ba / Kathleen Hanna
U večerašnjem RBMA Radio show-u slušate fireside chat sa punk ikonom - Kathleen Hanna.

Kathleen Hanna je pjevačica, muzičarka, feministica i aktivistica koja dolazi iz Portlanda, SAD. Karijeru počela još krajem 80-ih, svirajući sa mnogiim bendovima, dok se nije skrasila u Kill Bikini" iz Washington DC-ja. Sa tim bendom će početkom 90-ih izdati seriju veoma uspješnih izdanja, i nametnuti se kao jedan od vodećih američkih punk bendova, da bi kasnije praktično dobili kutlni status u društvu. Paralelno sa muzičkom karijerom Kathleen je svo vrijeme aktivno učestvovala u promociji ženskih prava, i koja se nije libila javno isticati i baviti se pitanjima spolne jednakosti, seksualnosti i jednakosti generalno. Kulminacija se desila sa osnivanjem pravog pokreta Riot Girrrl, u koji će se uključiti gomila drugih bendova. To je bio pokret koji će obilježiti sredinu 90-ih u Washingtonu, i donijeti neki novi val, kako u muzici tako i u društvu.

Pored muzike i aktivizma, Kathleen je pomogla osnivanju i par angažovanih magazina, izdavačkih kuća i naravno muzičkih bendova. Tokom karijere sarađivala sa Atari Teenage Riot, Joan Jett, The Rickets, Green Day, Mike Watt, itd.

U pop kulturi je poznata kao djevojka koja je napisala Kurt Cobainu na zidu njegove kuće - Kurt Smells Like a Teen Spirit. Pošto se to Kurtu učinilo kao cool ime za pjesmu, zamolio je da to frazu iskoristi za jedan od najvećih Nirvaninih hitova. Ostalo je istorija. Udata je za Adama Horovitza aka Ad Rock iz benda Beastie Boys.

U večerašnjih 60 minuta slušate veoma interesantnu priču od same Kathleen Hanna, koja će vam ispričati kako je počela karijeru, kako je izgledala scena 90-ih, šta je inspirisalo, sa kim je sarađivala, itd. Sve popraćeno njenom muzičkom selekcijom.

Tune in - Od 19 do 20h - Radio Sarajevo / 90.2MHz

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije