Radio Italia: Posjećujemo uzbudljivu regiju Trentino-Alto Adige

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: Posjećujemo uzbudljivu regiju Trentino-Alto Adige
Facebook / Buonconsiglio

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00. 

Ovaj put pravimo izlet u posebnu regiju Trentino-Alto Adige i slušamo italijanske hitove iz 80-ih godina.

Trentino-Alto Adige je sinonim za prirodu, ljetne i zimske sportove, izlete, trekking, umjetnost, kulturu i odličnu kuhinju. Na primjer, želimo spomenuti Dolomite, glečere parka Adamello-Brenta, jezero Braies i rijeku Adige, samo da spomenemo neka od najfascinantnijih mjesta, ne zaboravljajući da je teritorija podijeljena na velike doline kao što je Val di Fassa, Val di Fiemme, Val Gardena i Val Badia s pogledom u rasponu od crnogoričnih šuma do veličanstvenih vrhova. A ovo je samo mali djelić svega.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Među prvim stanicama koje morate napraviti u Trentino-Alto Adige ne možete propustiti glavni grad Trentina, Trento, mali i lijep grad, živopisan i karakterističan, bogat istorijom, umjetnošću i kulturom. Među uličicama njegovog istorijskog centra divit ćete se mješavini srednjovjekovnih zidova i građevina oslikanih freskama, poput kuća Cazuffi-Rella, ali i renesansnih zgrada koje se izmjenjuju svijetlim bojama. Nezaobilazna je prekrasna Piazza Duomo sa impozantnom fontanom Neptuna okruženom veličanstvenom katedralom San Vigilio, ali i zamkom Buonconsiglio.

Klasičan element karnevalske tradicije u Val di Fassa je povorka maski koju otvara "laché", odjevena u jarke boje kako bi privukla pažnju prolaznika. Slijede "maraskoni", prepoznatljivi po pojasu ukrašenom zvončićima. Zatim dolazi "el bufon", jedna od najreprezentativnijih maski fasa tradicije, koja nosi stožasti pokrivač za glavu, ukrašen
vrpcama i drvenu masku sa izraženim nosom. Njegov zadatak je da se ruga djevojkama iz grada i razotkrije poroke i grijehe stanovnika. Karakterističan element Fassa karnevala predstavljaju drvene "faceres" maske. Počinje u srijedu, 17. januara, praznikom svetog zaštitnika Sant'Antonio Abate u Albi.

Na playlisti su ovaj put: Zucchero, Alice, Eros Ramazzotti, Ana Oxa & Fausto Leali, Amedeo Minghi i Al Bano e Romina Power.

Voditelj je Faruk Čaluk, a producent Dino Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije