Laibach – The Sound of Music

Radiosarajevo.ba
Laibach – The Sound of Music
Emisiju EUzičke razglednice možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu u subotu u 17 sati.

U današnjim EUzičkim razglednicama predstavljamo novi album slovenačke grupe LaibachThe Sound of Music. Album je sniman u Ljubljani i Pyongyangu, Sjeverna Koreja.Radi se o njihovim adaptacijama pjesama iz poznatog mjuzikla Rodgersa i Hammersteina, po kome je 1965. snimljen i čuveni film, kod nas preveden kao Moje pjesme, moji snovi. Kada su 2015. Laibach kao prvi band sa Zapada nastupali u Sjevernoj Koreji izveli su i nekoliko pjesama iz ovog mjuzikla. One se tamo poznate jer se koriste u školama za učenje engleskog jezika.

U međuvremenu su bili zauzeti radom na muzici za pozorišnu predstavu i albumu Also Sprach Zarathustra (2017.), nakon čega su se vratili pjesmama iz poznatog mjuzikla. Laibach i na ovom albumu, koji je snimljen sa pridruženim članovima Marinom Mårtensson i Borisom Benkom, ostaje dosljedan sebi - njihove verzije poznatih slatkih pjesmica kao što su Do-Re-Mi, Edelweiss... smjenjuju se sa korejskim pjesmama i govornim dijelom.

Mnoge se paralele današnjeg vremena i svijeta sa onim kada se dešava radnja mjuzikla mogu napraviti, tako da novi album grupe LaibachThe Sound of Music, pored svog umjetničko-zabavnog nivoa tjera slušatelje i na razmišljenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije