EUzičke razglednice - Richard Anthony

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice - Richard Anthony
Emisiju EUzičke razglednice možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu u subotu u 17 sati.

Richard Anthony, francuski pjevač kome posvećujemo današnje EUzičke razglednice, rođen je u Kairu 1938. kao Ibrahim Richard Btesh. Studiranje u Parizu brzo zamjenjuje pjevanjem i sviranjem saksofona, a prvi singl snima 1958.

Njegove verzije stranih r'n'roll pjesama etabliraju ga kao neku vrstu rivala čuvenom Johnny Hallydayu, a prepjev "500 Miles Away From Home"(J'Entends Siffler Le Train) postiže milionski tiraž.

U to vrijeme živio je između Marbelle, gdje mu je bila porodica, i Londona, gdje je snimao u čuvenim Abbey Road studijima u isto vrijeme kada i Beatlesi sa kojima je bio prijatelj i zajedno nastupao u najprestižnijim francuskim dvoranama.

Ovaj pionir francuskog rocka imao je uspjeha i na stranim top listama, pjevao je na 6 jezika (francuski, engleski, njemački, španski, italijanski i arapski), a u svojoj karijeri snimio je oko 600 pjesama i prodao preko 50 miliona nosača zvuka.

Aktivan i u poznim godinama karijere, Richard Anthony je 2010. obolio od raka debelog crijeva, a 2015. je preminuo u mjestu Pégomas, provincija Alpes Maritimes, gdje je i sahranjen u krugu porodice u mjestu Cabris.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije