EUzičke razglednice - George Baker Selection

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice - George Baker Selection
0 / George Baker Selection
Emisiju EUzičke razglednice možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu u subotu u 17 sati.

U današnjim EUzičkim razglednicama predstavljamo holandski bend George Baker Selection, grupu koja je 70-h godina postala svjetski poznata nakon svojih hitova Little Green Bag i Paloma Blanca. Vođa i osnivač grupe, pjevač i kompozitor Johannes "Hans" Bouwens sa sastavom Soul Invention izvodio je cover verzije popularnih soul pjesama, a krajem 60-h su uzeli ime The George Baker Selection po jednom liku iz detektivskog romana.

Već prvi singl njihovog istoimenog debi albuma Little Green Bag (1970.) postaje "zlatna ploča" sa preko milion prodatih primjeraka, a interesantno je da je uspjeh iznenadio i samog Bouwensa. On je pjesmu "kao hit" čuo na radiju u fabrici limunade gdje je tada radio.Već nakon uspjeha idućeg singla Dear Ann Bouwens napušta posao i postaje profesionalni muzičar.

Njihov peti album Paloma Blanca iz 1975. donosi istoimeni singl koji postaje hit br.1 u nekoliko zemalja, a sa 7 miliona prodatih primjeraka u svijetu jedan je od najuspješnijih holandskih singlova svih vremena.

Nakon raspada grupe 1978. Johannes Bouwens (George Baker) objavio je 9 solo albuma, jedno vrijeme je ponovo okupio George Baker Selection, a nakon što je objavljena na soundtracku za film Reservoir Dogs Quentina Tarantina iz 1992. Little Green Bag se ponovo pojavila na mnogom top listama. U svojoj karijeri George Baker Selection su objavili 12 albuma i prodali preko 20  miliona nosača zvuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije