Francophonie pour toujours: Khaled, Cheb Hasni i drugi velikani Rai muzike

Radiosarajevo.ba
Francophonie pour toujours: Khaled, Cheb Hasni i drugi velikani Rai muzike
Arhiv / Khaled

U osmoj emisiji serijala Francophonie pour toujours otputovat ćemo u Marseille i zamlje Magreba, te slušati neke od najzanimljivijih primjera Rai muzike. 

Naša današnja tema posvećena je muzici u frankofonim zemljama na afričkom kontinentu, geografskom podneblju poznatom pod nazivom Magreb, koje čine Maroko, Alžir i Tunis. Ovo je podneblje tradicionalne Rai muzike koja se, zajedno s migracijama, preselila u francusku luku Marseille.

RAÏ kao vrsta alžirske popularne muzike nastala je 1920-ih godina u lučkom gradu Oranu, i bila je u suprotnosti s prihvaćenim umjetničkim i društvenim običajima. Amalgam lokalnih alžirskih i zapadnjačkih stilova popularne muzike, rai se pojavio kao svjetski muzički žanr u kasnim 1980-ima. 

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Na prvo slušanje, zvuči poput pop muzike otpjevane na arapskom, s mnogo tipičnih arapskih vokalnih ukrasa. Zahvaljujući zvijezdana kao što su Khaled, Cheb Mami, Rachid Taha, Cheb Hasni, savremenim bendovima iz Marseillea i eksplozivnim plesnim ritmovima, danas je veoma popularan žanr.

U emisiji ćemo čuti nešto više o gradu Marseille, poslušati citat iz knjige Mali princ, saznati kako se spravlja znameniti Cous-Cous, ali i naučiti novu frazu na francuskom jeziku. 

Emisija Francophonie pour toujours realizira se uz podršku ambasada frankofonih država u Bosni i Hercegovini – Francuske, Švicarke, Belgije i Luxembourga, voditelj je Jasmin Bašić a producent Dino Ćatović.


Svakog ponedjeljka u 12,10 i 17,00, te nedjeljom u 16,00 na Radiju Sarajevo slušajte Frankofoniju zauvijek!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije