Francophonie na Radiju Sarajevo: Nova francuska muzička scena

0
Radiosarajevo.ba
Francophonie na Radiju Sarajevo: Nova francuska muzička scena
Facebook / Saïd M'Roumbaba - Soprano

U serijalu "Francophonie pour toujours" (Frankofonija zauvijek) na Radiju Sarajevo, predstavljamo vam frankofone kulutre i muziku. U svijetu raste broj frankofila, a francuski jezik za koji se često kaže da je istinski jezik ljubavi, svojom melodičnošću lako ulazi u uho poput najljepših nota. 

Emisija se realizira uz podršku ambasade Francuske i Francuskog instituta u BiH, u suradnji s ambasadama Švicarske, Belgije i Luksemburga

U drugoj emisiji, uz voditelja Jasmina Bašića i producenta Dinu Ćatovića, danas ćemo obreaditi temu pod nazivom: A propos de la musique française (O francuskoj muzici). 

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Po izboru ambasadorice Francuske u BiH, gospođe Christine Toudic, saznat ćemo nešto više o novoj generaciji muzičara koji su potomci imigranata i predstavljaju jedan savremeni glas mlade generacije ove zemlje. 

Jedan od njih je Saïd M'Roumbaba, pod umjetničkim imenom Soprano, francuski je reper, pjevač i tekstopisac rođen na vulkanskom arhipelagu na istočnoafričkoj obali Savez Komora. Iz godine u godinu, Sopranov uspjeh je neosporan. Uživa ogromnu popularnost publike, a tiraži njegovih albuma se rasprodaju munjevitom brzinom. Ista situacija je i s kartama za sve njegove nastupe. Samouvjeren interpretator otkriva da tajna njegovog uspjeha leži u posvećenosti porodici i stalnim bavljenjem sportom. U skladu s krilaticom u zdravom tijelu zdrav duh poslušajte hit Dingue.

Još jedna predstavnica mlade , inkluzivne muzočke scene, je Amel Bent, pjevačica alžirsko-marokanskih korijena. 

U emisiji Francophonie pour toujours, slušamo i stalne rubrike o velikanima Frankofonije, zanimljivim mjestima, podsjetit ćemo se citata iz Malog princa i naučiti jednu novu frazu na francuskom.  

Svakog ponedjeljka u 12,10 i 17,00, te nedjeljom u 16,00 na Radiju Sarajevo slušajte Frankofoniju zauvijek! 

Bez obzira govorite li francuski ili ne, sigurni smo da će vam se svidjeti ova sedmična doza frankofone kulture i muzike. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije